Vijesti


Dvije osobe optužene za zločine u Kotor-Varoši 28. Decembra 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjih pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Bosne i Hercegovine Mirsada Mire i Nijaza Niče Smajića, zbog zločina u Serdarima kod Kotor-Varoši u septembru 1992. godine.
Podignuta optužnica protiv Miroslava Pjane za zločine na području Foče 28. Decembra 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu Protiv Miroslava Pjane zvanog Miro, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije, koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče 1992. godine.
Nova optužnica protiv bivšeg direktora Zavoda u Pazariću za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja 28. Decembra 2022. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Jasmina Ćerimagića, bivšeg direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Tužilaštvo obustavilo istragu o izbornim nepravilnostima jer je teško ustanoviti “ko stoji iza toga” 28. Decembra 2022. Vijest Samo četiri dana nakon što je uputio zahtjev Državnom tužilaštvu da zbog neefikasnosti preuzmu njegov predmet, Jasmina Habula Kantonalno tužilaštvo u Tuzli obavještava da je istraga izbornih prevara, pokrenuta po njegovoj prijavi prije tri godine, obustavljena.
Goran Pejić: Posljedice hapšenja i postupka za ratne zločine 27. Decembra 2022. Vijest Na glavnoj raspravi po tužbi protiv Bosne i Hercegovine, Goran Pejić, oslobođen optužbi za zločine na području Prijedora, izjavio je kako je, prilikom hapšenja, mislio da je u pitanju greška i kako se nadao da će se brzo sve razjasniti, ali da su uslijedile godine potpunog haosa u njegovom životu.
Odbijen prijedlog za ukidanje pritvora Milošu Lučiću 27. Decembra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Odbrane da se ukine pritvor Milošu Lučiću, osumnjičenom za više koruptivnih djela, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Publikacija BIRN-a BiH i DCAF-a: Pravni i administrativni sistem kaska u prepoznavanju cyber sigurnosti 27. Decembra 2022. Vijest Učestalost cyber napada je u porastu na globalnom nivou, a Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana bez državne strategije cyber sigurnosti i operativne mreže timova za hitne računarske intervencije te timova za odgovor na računarske incidente (CIRT) na državnom i regionalnom nivou, navodi se u publikaciji BIRN-a BiH i Ženevskog centra za upravljanje sigurnosnim sektorom s fokusom na ljudska prava.
Odbrana traži ukidanje pritvora Lučiću nakon ostavke 26. Decembra 2022. Suđenje Odbrana Miloša Lučića, osumnjičenog za više koruptivnih djela, zatražila je ukidanje pritvora nakon što je prihvaćena ostavka koju je podnio na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.
Zbog ratnog zločina u Bugojnu, Muhko i Safet Velagić osuđeni na po šest godina zatvora 26. Decembra 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije BiH osudio je na po šest godina zatvora Muhka i Safeta Velagića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na području Bugojna 1993. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović Naredne sedmice presuda za zločine na području Prijedora 23. Decembra 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje drugostepene presude Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske, optuženima za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Prijedora 1992. godine.