Vijesti


Optužen bivši pripadnik HVO-a zbog strijeljanja dvije osobe 30. Decembra 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Roberta Brešića, koji se tereti da je u julu 1992. godine učestvovao u odvođenju dva civila srpske nacionalnosti u Maglaju, nakon čega su strijeljani, a kasnije su pronađena njihova tijela.
sudnica Armin Otuzbir osuđen uslovno na godinu zatvora zbog udruživanja u grupu radi primanja dara 29. Decembra 2022. Suđenje Armin Otuzbir, optuženi u predmetu sa Rejhanom Rakovićem i ostalima, koji se terete za udruživanje u grupu radi primanja dara, a među kojima su i zaposlenici Granične policije Bosne i Hercegovine, osuđen je po sporazumu o priznanju krivnje uslovno na godinu dana zatvora, uz sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 konvertibilnih maraka.
Optužnica za zločine u prijedorskim logorima protiv šest osoba 29. Decembra 2022. Vijest Protiv šest nekadašnjih stražara u “Trnopolju”, “Keratermu” i “Omarskoj”, među kojima je i zamjenik upravnika jednog od logora, Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora, a među njima su i dvije osobe koje je ranije BIRN Bosne i Hercegovine identifikovao u svom istraživanju.
Podignuta optužnica za izborne prevare u Bosanskom Novom 29. Decembra 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Suvade Halilović i Emire Vakufac koja ih tereti da su prije održavanja Općih izbora 2022. godine neovlašteno popunile 400 izbornih listića.
Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina u Bosanskoj Krupi 29. Decembra 2022. Vijest Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam nekadašnjih pripadnika Armije BiH koji su osumnjičeni za odvođenje i ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) tokom 1995. godine.
Početak suđenja Branislavu Zeljkoviću i ostalima 6. februara 29. Decembra 2022. Suđenje Početak suđenja Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i drugima, optuženima za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja“, počet će 6. februara 2023. godine, rečeno je u Okružnom sudu u Banjaluci.
Kukić: Odbrana predlaže saslušanje Zukića i Sarajlića u obnovljenom suđenju 28. Decembra 2022. Suđenje Obnovljeno suđenje Mirsadu Kukiću počelo je pred Opštinskim sudom u Sarajevu, nakon što je ukinuta presuda kojom je bio osuđen za zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”.
Mjesec dana nakon raspisivanja potjernice, nema informacija o Mahmuljinu 28. Decembra 2022. Vijest Mjesec dana nakon što je izdana naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za Sakibom Mahmuljinom, nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa Armije BiH, osuđenim na osam godina zatvora za ratne zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima, iz pravosudnih institucija i od njegovih advokata nema novih informacija, što je za udruženja žrtava još jedan u nizu primjera lošeg i neuvezanog sistema.
Počelo suđenje bivšem ministru Jelečeviću za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja 28. Decembra 2022. Suđenje Čitanjem optužnice i izvođenjem uvodnih riječi Tužilaštva i Odbrane, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike, koji se tereti da je kao službena osoba iskoristio svoja ovlaštenja s ciljem pribavljanja imovinske koristi drugom.
Blekić i ostali: Pokušaji konsolidovanja “Vranice” 28. Decembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu govorio je o prodaji dijela zemljišta “Vranice” na Stupu i pokušajima da se popravi teško stanje u firmi.