Vijesti


Čaušević: Apelaciono vijeće želi pojašnjenja od vještaka 10. Januara 2023. Suđenje Apelaciono vijeće odlučilo je da u obnovljenom suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću za pranje novca dodatno ispita vještake finansijske struke Tužilaštva i Odbrane.
Oslobođeni za promet oružjem traži više od 30.000 maraka odštete 10. Januara 2023. Suđenje Haris Špago, koji je pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine oslobođen optužbi za međunarodno krijumčarenje oružja, podnio je zahtjev za naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.380 KM zbog neosnovanog hapšenja i pritvora.
Bivšem državnom ministru Milošu Lučiću određene mjere zabrane 10. Januara 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog za produženje pritvora Milošu Lučiću, bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti povezanu s više koruptivnih krivičnih djela, te mu odredio mjere zabrane.
Mirza Ademaj i ostali: Dao optuženom 200 maraka za inspekcijski pregled 10. Januara 2023. Suđenje Na suđenju Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hota, inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove te optuženom posredniku Enesu Zijadiću, koji se terete za više koruptivnih djela, svjedok Optužbe je kazao kako je Zijadiću dao 200 konvertibilnih maraka za inspekcijski pregled te da je poslije shvatio da nešto nije uredu.
Dušanu Ćulibrku potvrđena kazna od 20 godina zatvora 10. Januara 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Dušan Ćulibrk osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov branilac Dražen Zubak.
Srbija preuzela krivično gonjenje dvojice optuženih za ratni zločin 10. Januara 2023. Vijest Srbijansko pravosuđe preuzelo je krivično gonjenje Milorada Kotura, optuženog za zločine počinjene na području Bosanske Krupe koji je nastanjen na području Novog Sada, te Lazara Mutlaka, koji se tereti za zločine počinjene na području Goražda, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zbog korupcije uhapšen zaposlenik Tužilaštva BiH 10. Januara 2023. Vijest Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je Mustafa Vrabac, zaposlenik ove institucije osumnjičen da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva.
Udruženja žrtava potpisnici krivične prijave protiv Dodika i ostalih 9. Januara 2023. Vijest Nekoliko udruženja predalo je Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i političara te nepoznatih osoba zbog veličanja ratnih zločinaca, javnog propagiranja, poziva i organizovanja obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.
Osumnjičenima za zločine u Jošanici određene mjere zabrane 9. Januara 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je petorici osumnjičenih za zločine počinjene 1992. godine u selu Jošanica u Foči, u kojem je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, odredio mjeru zabrane sastajanja sa određenim osobama.
Tužilaštvo traži produženje pritvora Milošu Lučiću, Odbrana mjere zabrane 9. Januara 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za dva mjeseca Milošu Lučiću, bivšem državnom ministru za ljudska prava i izbjeglice koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlasti, povezanu s više koruptivnih krivičnih djela, dok je Odbrana zatražila izricanje mjera zabrane.