Vijesti


Pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe na području Sarajeva 13. Januara 2023. Vijest Na području sarajevske općine Novi Grad, u krugu fabrike “Zrak” na površini zemlje pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Agencije bez potvrde o dolasku “vagnerovaca” u Istočno Sarajevo nakon najava ministra sigurnosti 13. Januara 2023. Vijest Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini ne mogu javno potvrditi saznanja o dolasku pripadnika zloglasne ruske paravojne jedinice “Wagner” na proslavu Dana Republike Srpske nakon upozorenja državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića.
Sarajlić i ostali: Završne riječi u februaru 13. Januara 2023. Suđenje Saslušanjem vještaka informacijsko-komunikacijske struke okončano je izvođenje dokaza na suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću za primanja dara ili drugih oblika koristi u vezi sa unutarstranačkim izborima i zapošljavanjem.
Dujmović: Savjetnici federalne ministrice nisu ispunjavali uslove za zaposlenje 12. Januara 2023. Suđenje Pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta, koja se tereti za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, a na kojem su svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo rekli da su to saznali nakon zapošljavanja.
Sporo procesuiranje ratnih zločina u BiH i neadekvatna zaštita manjina: Human Rights Watch 12. Januara 2023. Vijest U Bosni i Hercegovini procesuiranje ratnih zločina i dalje sporo napreduje, a zaštita ljudskih prava nije bila prioritet vlasti, navodi se u godišnjem izvještaju Human Rights Watcha (HRW) o stanju ljudskih prava u svijetu. Izvještaj značajnom vidi prvu bh. presudu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.
Sud BiH odredio pritvor Mustafi Vrapcu, osumnjičenom za primanje mita 12. Januara 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Državnog tužilaštva, donio rješenje za određivanje mjere pritvora Mustafi Vrapcu, osumnjičenom da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu.
Izricanje presude Slavici Injac 17. januara 12. Januara 2023. Suđenje Iznošenjem završnih riječi Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske i Odbrane, završeno je suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo RS-a. Tužilaštvo smatra da je Injac počinila krivično djelo koje joj se stavlja na teret, dok Odbrana tvrdi da je sve počelo kao politički predmet.
Predložen pritvor za uposlenika Tužilaštva BiH 11. Januara 2023. Vijest Državno tužilaštvo predložilo je određivanje pritvora za svog uposlenika Mustafu Vrapca, koji je jučer uhapšen zbog sumnje da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog, saopćeno je iz Tužilaštva.
Novalić i ostali: Pročitani iskazi optuženih iz istrage 11. Januara 2023. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze koje su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić dali tokom istrage u vezi s nabavkom respiratora u proljeće 2020. godine.
Potvrđena optužnica zbog korupcije u Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo 11. Januara 2023. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Seada Đurđevića, optuženog da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo oštetio za više od pola miliona maraka.