Vijesti


Ranko Debevec ponovo imenovan za predsjednika Suda BiH 18. Januara 2023. Vijest Ranko Debevec, dosadašnji predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, ponovo je izabran na ovu funkciju. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) jednoglasno ga je izabralo kao jedinog kandidata.
VSTV sutra imenuje predsjednika Državnog suda 17. Januara 2023. Vijest Trenutni predsjednik Državnog suda Ranko Debevec pozvan je da u srijedu predstavi svoj program rada kao jedini kandidat na ovu funkciju, rečeno je tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Potvrđena optužnica protiv osuđenog Brkića zbog otkrivanja zaštićenog svjedoka 17. Januara 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Safeta Brkića za neovlašteno otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz predmeta terorizma, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. On je ranije proglašen krivim za ratovanje na području Sirije i izazivanje narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti.
Potvrđena optužnica protiv tužioca Bjelajca iz Banjaluke 17. Januara 2023. Vijest Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv tužioca Branka Bjelajca iz Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” na način da je zbog nepostupanja jednom licu nanio korist, a drugom štetu, potvrđeno je za BIRN Bosne i Hercegovine.
Potvrđena optužnica za zločine u Hadžićima 16. Januara 2023. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag zbog mučenja bošnjačkih civila u Hadžićima 1992. godine.
Džombićeva Odbrana traži saslušanje optuženog 16. Januara 2023. Suđenje Odbrana bivšeg premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, kojem se sudi za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”, najavila je da će u toku dokaznog postupka pozvati i njega da svjedoči.
Potvrđena optužnica za visoku korupciju 13. Januara 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv pet osoba koje se terete da su od 2015. do 2018. godine, iskorištavanjem službenog položaja, nanijele štetu kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” iz Banje Luke za skoro pola miliona konvertibilnih maraka.
Ponovno suđenje krim inspektorima zbog uništavanja dokaza u slučaju “Dragičević” 13. Januara 2023. Vijest Okružni sud u Banjaluci ukinuo je presudu Osnovnog suda kojom su kriminalistički tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak oslobođeni optužbi za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Naredne sedmice presuda za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima 13. Januara 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje presude Bobanu Inđiću, kamandiru Interventne čete Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za odvođenje 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su poslije ubijeni u Višegradu.
Prijavitelj korupcije izgubio tužbu zbog otkaza u firmi u vlasništvu Federacije 13. Januara 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu donio je prvostepenu presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev Sabahudina Mujčića, koji je tužio firmu jer je dobio otkaz nakon što je prijavio sumnje na korupciju, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).