Vijesti


Tribunal očekuje brzo izručenje 26. Maja 2011. Članak Haški tribunal pozdravio je hapšenje Ratka Mladića nakon 16 godina izbjegavanja tog čina, i očekuje da će ga Srbija izručiti kada bude okončana pravna procedura.
Ivanović: Dogovor sa svjedocima 26. Maja 2011. Članak Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, obavijestio je Vijeće Suda BiH da su svjedoci koji su iskaz dali pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu spremni da
Predsjednik Srbije potvrdio da je uhapšen Ratko Mladić 26. Maja 2011. Članak Boris Tadić, predsjednik Srbije, rekao je da je Mladić uhapšen u četvrtak u Srbiji, te da je proces izručenja u toku.
Lokalno pravosuđe – Klepić: Potvrđena optužnica 25. Maja 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Radovana Klepića, koji se tereti za ubistvo jednog civila u općini Sanski Most počinjeno 1992. godine.
Korićanske stijene: Sakrivena imena ubica 25. Maja 2011. Članak Svjedočeći u svoju korist optuženi Radoslav Knežević, nekadašnji pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, tvrdi da nije učestvovao u ubistvima civila na Korićanskim stijenama (planina Vlašić) u augustu 1992. godine.
Anić: Presuda 31. maja 25. Maja 2011. Članak Državni sud prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Miroslav Anić potpisao s Tužilaštvom BiH, te zakazao izricanje presude za utorak, 31. maj.
Gasal i ostali: Zakazano svjedočenje Enesa Handžića 25. Maja 2011. Članak U nastavku suđenja za zločine u Bugojnu, Državno tužilaštvo najavilo je da će kao svjedoka saslušati Enesa Handžića, kojeg je Sud BiH osudio na osam godina zatvora. Handžić bi trebao biti saslušan 1. juna.
Selimović i ostali: Bez vidljivih povreda 25. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, nekadašnji predsjednik Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika u Petom korpusu Armije BiH (ABiH), rekao je da mu se zarobljenici iz kasarne “Adil Bešić” i zatvora “Luke” u Bihaću, te radionice “Rad” u Cazinu nis
Jević i ostali: Optuženi na terenu u Srebrenici 23. Maja 2011. Članak Svjedok Odbrane na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici izjavio je da je optuženi Mendeljev Đurić u Centar za obuku na Jahorini došao na dan polaska na teren u Srebrenicu.
Lalović i Škiljević: Savjesni ljudi 23. Maja 2011. Članak Na obnovljenom suđenju Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločin počinjen u “Kuli” u Istočnom Sarajevu, Momčilo Mandić, svjedok Odbrane, kazao je kako su optuženi od maja 1992. godine radili s njim na formiranju kazneno-popravnih domova