Vijesti


Macić: Nesnosni bolovi 26. Aprila 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da pretpostavlja da je optuženi Eso Macić zvani Makaron, zajedno sa drugim stražarima, učestvovao u njegovom premlaćivanju u augustu 1992. godine, ali da on nije mogao vidjeti dok ga ud
Negiranje krivice za otkrivanje zaštićenih podataka 26. Aprila 2011. Članak Krunislav Malenica, glavni i odgovorni urednik magazina Bum, i novinar Eset Muračević negirali su krivicu za otkrivanje identiteta svjedokinje kojoj su bile dodijeljene mjere zaštite na suđenju za ratne zločine pred Sudom BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH nemaju alternativu 21. Aprila 2011. Članak Tokom diskusije o budućnosti Suda i Tužilaštva BiH, predstavnici ovih pravosudnih institucija kazali su kako postojanje sudske vlasti na državnom nivou “nema alternativu”.
Lokalno pravosuđe: Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Foči 21. Aprila 2011. Članak Pripadnici Granične policije BiH su 21. aprila na Klobuku, graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore, uhapsili G.J., rođenog 1964. godine, zbog sumnje da je počinio ratni zločin na području Foče.
Jević i ostali: Opasnost iz šume 21. Aprila 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane prisjetio se kako je u julu 1995. godine bio ranjen na putu od Sandića prema Konjević Polju, gdje je bio raspoređen.
Ivanović: Svjedoci za unakrsno ispitivanje 21. Aprila 2011. Članak Radi unakrsnog ispitivanja, Odbrana Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, tražila je pozivanje nekoliko svjedoka koji su iskaze dali pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu, a
Korićanske stijene: Pobijeni nedužni ljudi 21. Aprila 2011. Članak Svjedočeći u korist svog brata Radoslava Kneževića, optuženog za zločine na Korićanskim stijenama, Ivanka Marković je rekla da joj je on ispričao kako je grupa pripadnika njegove jedinice pobila civile iz konvoja koji je 1992. godine išao iz Prijedora, a
Dronjak: Upravnikov doček 21. Aprila 2011. Članak Na suđenju za zločine u Drvaru, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je optuženog Ratka Dronjka viđao u različitim objektima gdje su, kako je objasnio, zatočenici “često premlaćivani” i nekoliko njih ubijeno.
Lokalno pravosuđe: Traženje nestalih u Hercegovini 20. Aprila 2011. Članak Nakon višemjesečne pauze zbog vremenskih uslova, Institut za nestale (INO) BiH počeo je sa traženjem nestalih osoba na području Hercegovine i pronašli su jednu NN osobu na lokalitetu Kruševica (opština Mostar).
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Vidno preplašeni zatvorenik 20. Aprila 2011. Članak Na suđenju Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, dvojica bivših pripadnika Armije BiH su kao svjedoci Tužilaštva kazali da im nije poznato da li je 1994. godine zatvorenik Branko Radenković bio fizički maltretiran.