Vijesti


Gazdić: Plač i vrištanje 10. Januara 2012. Članak Na suđenju za zločine u Foči, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je kako je 1992. godine silovana u jednom stanu u kojem se nalazio i optuženi Jasko Gazdić.
MKSJ/ICTY: Vinko Martinović pušten iz zatvora 10. Januara 2012. Članak Vinko Martinović (48), bosanski Hrvat osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima počinjenih tokom 1993. u Mostaru, pušten je 9. januara ove godine, nakon odsluženja 12 godina zatvorske kazne, potvrđeno je u Međunarodnom krivičnom sudu
Lokalno pravosuđe – Zenica: Optužnica za zločine u Tešnju 30. Decembra 2011. Članak Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu kojom se Atif Krkalić tereti za zločine nad civilima u Tešnju.
Sljedeće sedmice: Deset optuženih pred Sudom BiH 30. Decembra 2011. Članak U prvoj sedmici 2012. pred Odjelom za ratne zločine Državnog suda pojavit će se desetorica optuženih za zločine u općinama Konjic, Zvornik, Foča i Rogatica.
Zatražena bolja saradnja Suda i Tužilaštva BiH 29. Decembra 2011. Članak Na sastanku Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, zaključeno je kako Sud i Tužilaštvo BiH trebaju intenzivirati međusobnu komunikaciju radi prevazilaženja problema u saradnji na procesuiranju predm
Lokalno pravosuđe – Ostojić: Potvrđivanje ranijih iskaza 28. Decembra 2011. Članak Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica u blizini Vlasenice, svjedoci Odbrane kazali su da u cijelosti ostaju kod iskaza koje su prethodno dali pred Sudskim vijećem Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.
Zatraženo produženje pritvora Predragu Prošiću 28. Decembra 2011. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Predragu Prošiću, osumnjičenom za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, čemu se Odbrana usprotivila.
Određen pritvor Rasemi Handanović 28. Decembra 2011. Članak Na prijedlog Tužilaštva BiH, Državni sud je odredio jednomjesečni pritvor Rasemi Handanović zvanoj Zolja, osumnjičenoj za zločine počinjene u Trusini 1993. godine.
Zatražen pritvor za Rasemu Handanović 28. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Rasemi Handanović zvanoj Zolja, koja se sumnjiči za zločine počinjene u Trusini 1993. godine, dok je Odbrana predložila da se osumnjičenoj izreknu mjere zabrane.
Karadžić: Zatraženo izbacivanje iskaza 12 svjedoka 28. Decembra 2011. Članak Radovan Karadžić zatražio je od Vijeća Haškog tribunala da iz spisa izbaci dokaze koji se odnose na 12 zaštićenih svjedoka Tužilaštva, pojasnivši kako mu Optužba nije otkrila identitete ovih svjedoka prije početka suđenja.