Vijesti


Memić i ostali: Disciplinovani komandant Zuka 16. Marta 2012. Članak Svjedočeći na suđenju za zločin u Trusini (općina Konjic), bivši načelnik sektora Službe državne bezbjednosti rekao je da je iz prisluškivanih razgovora zaključio da je optuženi Zulfikar Ališpago bio podređen Seferu Haliloviću.
Kos i ostali: Organizatori ubistava 16. Marta 2012. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je mali broj ljudi pripremao zločin koji se desio u Srebrenici 1995. godine.
Zečević i ostali: Ubijanje po naredbi 16. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženog Branka Topolu vidio ispred konvoja koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora krenuo prema Travniku.
Nešković i Ilić: Davanje alibija 14. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, trojica svjedoka Odbrane ispričali su da su optuženog Zorana Ilića u julu 1995. godine vidjeli u Bratuncu, te da je optuženi u pratnji policajaca prisustvovao organizovanom ispraćaju njegovog brata u vojsku.
Planinčić i ostali: Pucanje u selu Serdari 14. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je 17. septembra 1992. godine čuo pucnjavu u selu Serdari i vidio tenk.
Lokalno pravosuđe – Raguž: Izmijenjena optužnica 9. Marta 2012. Članak Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru izmijenilo je optužnicu protiv Miroslava Raguža, optuženog za ratni zločin počinjen u Stocu.
Zečević i ostali: Nedolazak vještaka 9. Marta 2012. Članak Mile Matijević, vještak Tužilaštva BiH, nije se pojavio na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, iako je bilo planirano da iznese svoj nalaz i mišljenje.
Vlahović: Udarci i pljačka prije spasa 9. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, bračni par Delalić govorio je kako ih je maltretirao optuženi Veselin Vlahović zvani Batko, te im oduzeo sav novac i zlato.
Memić i ostali: Pucnji na žene i djecu 9. Marta 2012. Članak Svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da su nepoznati vojnici 16. aprila 1993. godine napali selo Trusina, upali u kuću Smiljka Kreše i ubili ga, te poslije psovki zapucali na žene i djecu.
Karadžić: Mladić tražio autobuse 9. Marta 2012. Članak Bivši član Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Petar Škrbić posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da mu je komandant VRS-a Ratko Mladić, na dan kada je enklava pala, 11. jula 1995. godine, tražio autobuse za odvoženje Bošnjaka iz Srebrenice