Vijesti


Mladić: Zdravstvena ograničenja 26. Augusta 2011. Članak Branko Lukić, branilac Ratka Mladića, kazao je za BIRN – Justice Report kako je zbog zdravstvenog stanja bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske primoran s njim raditi “u kratkim sesijama”.
Ratko Mladić traži skidanje lisica i kaiševa 26. Augusta 2011. Članak Na prvoj statusnoj konferenciji pred Haškim tribunalom, Ratko Mladić se požalio Pretpretresnom vijeću što mora nositi lisice i kaiševe prilikom transporta iz pritvorske jedinice do sudnice.
Karadžić: Batine jeftinije od metka 26. Augusta 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedoci Haškog tužilaštva govorili su o zatvaranju, premlaćivanju i ubijanju bošnjačkog stanovništva u Vlasenici i Bratuncu 1992. godine.
Lokalno pravosuđe: 16 godina od stradanja na Markalama 26. Augusta 2011. Članak Porodice stradalih i predstavnici vlasti Kantona Sarajevo (KS) u nedjelju, 28. augusta ove godine, okupit će se kod sarajevske Gradske tržnice u znak sjećanja na 43 ubijena civila.
Karadžić: Ponovo pozivanje 11 svjedoka 26. Augusta 2011. Članak Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da pozove 11 svjedoka Tužilaštva, koji su svjedočili o događajima vezanim za Sarajevo, kako bi ih dodatno ispitao.
Dronjak: Ubistvo jedinog sina 25. Augusta 2011. Članak Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine u Drvaru da je ljut na optuženog Ratka Dronjka jer mu je “lično” ubio jedinog sina.
Macić: Brutalan odnos prema logorašima 25. Augusta 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je čuo kako je optuženi Eso Macić, kojeg je prepoznao u sudnici, učestvovao u premlaćivanju zatočenika u logoru Čelebići.
Pronađeni posmrtni ostaci na području Doboja 25. Augusta 2011. Članak Na ekshumaciji na području lokaliteta Kladari i Rišetić u blizini Doboja, pronađeni su posmrtni ostaci žrtava zločina iz proteklog rata.
Pustivuk: Okončan dokazni postupak Tužilaštva 23. Augusta 2011. Članak Saslušanjem posljednjih svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo okončalo je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločine na području Ilijaša.
Kornjača i ostali: Haos u Čajniču 23. Augusta 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, tri svjedoka Tužilaštva BiH su kazala da su čuli kako su optuženi Milun Kornjača, Milorad Živković i Duško Tadić krivi za odvođenja i ubistva civila bošnjačke nacionalnosti počinjena 1992. godine.