Vijesti


Pustivuk: Okončan dokazni postupak 22. Novembra 2011. Članak Saslušanjem posljednjih svjedoka Vijeća Suda BiH, okončan je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području općine Ilijaš.
Karadžić: Odbijen zahtjev za prekid suđenja 22. Novembra 2011. Članak Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da mu se odobri jednomjesečna pauzu u suđenju prije početka izvođenja dokaza koji se odnose na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.
Nešković i Ilić: Nepoznata sudbina razdvojenih muškaraca 22. Novembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, bivši pripadnik Holandskog bataljona je rekao da su srpski vojnici u Potočarima u julu 1995. godine muškarce Bošnjake odvojili od žena i djece i odveli ih u “bijelu kuću”, te da ne zna za njihovu sudbinu nakon što su od
Mirsad Vatrač optužen za zločine u Kotor-Varoši 22. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Vatrača za zločin na području Kotor-Varoši počinjen 1992. godine.
Zatražen pritvor za Gorana Lučića 18. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Goranu Lučiću, koji se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti u Gacku.
Karajić: Odgođeno izricanje presude 18. Novembra 2011. Članak Izricanje presude na obnovljenom suđenju Sulji Karajiću, optuženom za zločine na području Bihaća, odgođeno je za 28. novembar ove godine.
Karadžić: Srbi na pragu stvaranja države 18. Novembra 2011. Članak Vodstvo bosanskih Srba, na čelu sa Radovanom Karadžićem, definisalo je početkom juna 1992. godine razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata kao glavni strateški cilj i naložilo njegovo postizanje vojnim putem, posvjedočio je Ewan Brown na suđenju bivšem preds
Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Travniku 18. Novembra 2011. Članak Braća Šaban i Elvir Đelilbašić uhapšeni su uz sumnju da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Turbe (općina Travnik) krajem 1992. godine, navedeno je u Tužilaštvu BiH.
Muderizović i Avdović: Zatraženo produženje pritvora 17. Novembra 2011. Članak Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor za Besima Muderizovića i Ramiza Avdovića, koji se sumnjiče za zločine u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.
Ivanović: Odustali od svjedočenja Ljubomira Borovčanina 17. Novembra 2011. Članak Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana optuženog je odustala od unakrsnog ispitivanja Ljubomira Borovčanina, jer samo ispitivanje ne bi moglo da se održi prije 2012. godine.