Vijesti


Vuković i Tomić: Svjedočenje bez prisustva javnosti 1. Decembra 2011. Članak Na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Franc Kos svoj iskaz je dao na sjednici bez prisustva javnosti.
Protokol o saradnji bez potpisa 1. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH saopštilo je kako neće potpisati Protokol o saradnji na predmetima ratnih zločina sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, jer je Predsjedništvo BiH upozorilo da je samo ono nadležno da zaključuje međunarodne sporazume.
Lokalno pravosuđe – Zenica: Logoraši o pomirenju 1. Decembra 2011. Članak Bivši logoraši sa područja Žepča, Bratunca i Busovače pričali su đacima zeničkih srednjih škola o njihovom stradanju u ratu i poslali poruku o važnosti pomirenja u BiH.
Podignuta optužnica za lažno svjedočenje 1. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Boška Lazića iz Bratunca kojom se tereti za davanje lažnog iskaza pred Sudom BiH.
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Sanskom Mostu 1. Decembra 2011. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su Predraga Prošića, koji se smunjiči da je učestvovao u zločinima na području Sanskog Mosta.
Karadžić: Mladićeve prijetnje 1. Decembra 2011. Članak Nekadašnji pripadnik Holandskog bataljona Ujedinjenih nacija (UN) na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je Ratko Mladić, bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), “prijetio” Bošnjacima nakon zauzimanja Srebrenice.
Lokalno pravosuđe – Tendžerić i Stanić: Negiranje krivice 28. Novembra 2011. Članak Radivoje Tendžerić i Dragoslav Stanić su pred Okružnim sudom u Banjoj Luci negirali krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Memić i ostali: Mrtva tijela na različitim lokacijama 28. Novembra 2011. Članak Na nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je 16. aprila 1993. godine u Trusini vidjela mrtva tijela, od kojih su neki bili vojnici, a neki civili.
Mladić: Nije smanjen teret Odbrane 28. Novembra 2011. Članak Odbrana Ratka Mladića je u podnesku Vijeću Haškog tribunala istakla da ne smatra da smanjenje optužnice treba dovesti do značajnog smanjenja vremena datog Odbrani da izlaže svoje dokaze.
Karadžić: Povez na oči i čaša vode 24. Novembra 2011. Članak Iskazom Bošnjaka koji je u julu 1995. preživio strijeljanje u selu Orahovac kod Zvornika, tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu započeli su izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici.