Vijesti


Sarić: Komandir stanice 19. Oktobra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da mu je pretpostavljeni u stanici policije 1992. godine bio Goran Sarić.
Terzić: Pet godina za zločine u Odžaku 19. Oktobra 2012. Članak Sud BiH osudio je Albinu Terzić na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Odžaku počinjenih 1992. godine.
Karadžić: Teroristički akt na Markalama 17. Oktobra 2012. Članak Prvi svjedok Odbrane Radovana Karadžića ruski pukovnik Andrej Demurenko je izjavio da Vojska Republike Srpske (VRS) nije mogla ispaliti granatu koja je u avgustu 1995. godine ubila i ranila desetine građana na sarajevskoj pijaci Markale.
Džeko: Bol u prsima 17. Oktobra 2012. Članak Suđenje Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene u Jablanici i selu Trusina kod Konjica, odgođeno je zbog lošeg zdravstvenog stanja zaštićenog svjedoka E.
Lokalno pravosuđe – Mostar: “Pogodi me Škampo” 17. Oktobra 2012. Članak Suđenje Sabitu Škampi za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u općini Jablanica 1993. godine počelo je pred Kantonalnim sudom u Mostaru.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Odbrana od nasrtanja 17. Oktobra 2012. Članak U nastavku suđenja Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću, optuženima za zločin počinjen protiv ratnih zarobljenika, svjedok Odbrane Fadil Žilić izjavio je da je optuženi Gušo prilikom ispitivanja “nasrnuo” na zarobljenog Branka Radenkovića, a da ga je u tome s
MKSJ/ICTY: Završetak suđenja za dvije godine 16. Oktobra 2012. Članak U godišnjem obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) najavio je da će većina suđenja pred ovom institucijom biti okončana do decembra 2014. godine.
Korićanske stijene: Stradanje ljudi iz konvoja 16. Oktobra 2012. Članak Na obnovljenom suđenju četvorici optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane je rekao da je 21. augusta 1992. godine prevozio pripadnike interventnog voda prijedorske policije na mjesta odakle je kretao konvoj.
Lokalno pravosuđe – Karan-Ilić: Uznemirena i uplašena 16. Oktobra 2012. Članak Prva tri svjedoka Odbrane na suđenju Moniki Karan-Ilić pred Osnovnim sudom u Brčko Distriktu kazala su da je optužena početkom maja 1992. godine bila u kući svog oca, ponekad uplašena i uznemirena.
Brammertz: Potrebno poboljšati regionalnu saradnju 16. Oktobra 2012. Članak Glavni tužilac Haškog tužilaštva Serge Brammertz tokom posjete Sarajevu ocijenio je da je saradnja BiH i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) na visokome nivou, dok je potrebno poboljšati saradnju u regiji.