Vijesti


Džeko: Ubistva na kućnom pragu 24. Oktobra 2012. Članak Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Edin Džeko, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), tokom napada na selo Trusina kod Konjica u aprilu 1993. ubio bračni par hrvatske nacionalnosti, a na kraju pucao u postrojene
Zelenika i ostali: Logor koji se ne zaboravlja 24. Oktobra 2012. Članak Na suđenju petero bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je tučen i zlostavljan u Vojnoj ambulanti u Mostaru i logoru Dretelj 1992. godine.
Korićanske stijene: Svjedoci promijenili ranije iskaze 24. Oktobra 2012. Članak U nastavku obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, svjedoci Odbrane promijenili su iskaze date u prvostepenom postupku i istrazi, tvrdeći da optuženog Dušana Jankovića ustvari nisu vidjeli 21. augusta 1992. god
Karadžić: Nemoguće bilo pogoditi Markale 24. Oktobra 2012. Članak U nastavku dokaznog postupka Odbrane Radovana Karadžića, optuženog za genocid u BiH, još jedan bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) negirao je da je ta vojska u avgustu 1995. ispalila granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila dese
Kornjača: Završen dokazni postupak Optužbe 23. Oktobra 2012. Članak Ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazni postupak Tužilaštva BiH na suđenju Milunu Kornjači, optuženom za zločine počinjene u Čajniču.
Sarić: Odvođenje brata 23. Oktobra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je Gorana Sarića vidio ispred zgrade bolnice Jagomir 1992. godine, kada su zatočenici izvedeni i postrojeni.
Lokalno pravosuđe – Lavrnić: Presuda 23. oktobra 19. Oktobra 2012. Članak Nakon što su Kantonalno tužilaštvo u Bihaću i Odbrana Ratka Lavrnića iznijeli završne riječi na suđenju za zločine počinjene u naselju Reizovići kod Ključa, izricanje presude je zakazano za 23. oktobar ove godine.
Lokalno pravosuđe – Doboj: Stradanja u živom štitu 19. Oktobra 2012. Članak U nastavku suđenja Nihadu Hamziću zvanom Fric za zločine u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedok Okružnog tužilaštva Doboj je ispričao da je na Tomasovom brdu poginulo osam zatvorenika iz logora Rabić.
Silos: Ispitivanja, udaranja i upravnici 19. Oktobra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području opštine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH opisao je premlaćivanja, maltretiranja i uslove boravka u logoru “Silos” i kasarni “Krupa” od 1992. do 1995. godine.
Prošić: Napad na Muhiće i Mahalu 19. Oktobra 2012. Članak Na suđenju Predragu Prošiću, optuženom za zločine u Sanskom Mostu, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o napadu srpskih snaga na naselja Muhići i Mahala izvedenom krajem 1992. godine.