Vijesti


Silos: Optuženima ukinut pritvor 2. Novembra 2012. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je pritvor osmorici optuženih za zločine na području općine Hadžići.
Prošić: Završen dokazni postupak Tužilaštva BiH 2. Novembra 2012. Članak Ulaganjem materijalnih dokaza završen je dokazani postupak Tužilaštva BiH na suđenju Predragu Prošiću, optuženom za zločine počinjene u Sanskom Mostu.
Sarić: Naredba za odvođenje u logor 2. Novembra 2012. Članak U nastavku suđenja za zločin počinjen u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je bio u grupi sa drugim muškarcima zatočenim u bolnici Jagomir koju je optuženi Goran Sarić rasporedio da ide u logor “Sonja” u Vogošći.
Strategija tranzicijske pravde u BiH naišla na prvu prepreku 2. Novembra 2012. Članak Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija iz Republike Srpske odbili su da učestvuju na okruglom stolu o nacrtu bh. strategije za tranzicijsku pravdu, tvrdeći da je dokument “uvredljiv”.
Lokalno pravosuđe – Škampo: Presuda 5. novembra 1. Novembra 2012. Članak U Kantonalnom sudu u Mostaru završen je dokazni postupak na suđenju Sabitu Škampi, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine u Jablanici.
U RS-u prekinuti šutnju o silovanjima 1. Novembra 2012. Članak Seksualno nasilje, koje je tokom rata uništilo živote hiljada žena širom BiH, još nisu u punom obimu priznale vlasti Republike Srpske, koje moraju da zadovolje potrebe preživjelih, navela je organizacija Amnesty International (AI).
Karadžić: Ozbiljne dileme o istrazi na Markalama 31. Oktobra 2012. Članak Trojica kanadskih oficira, bivših pripadnika UNPROFOR-a, na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu osporavala su navod optužnice da su srpske snage ispalile minobacačku granatu koja je u zimu 1994. na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila desetine građana
Mladić: Usaglašeno djelovanje kriznih štabova i vojske 31. Oktobra 2012. Članak Krizni štabovi Srpske demokratske stranke (SDS) su s proljeća 1992. djelovali u “harmoniji” sa vojskom pod komandom Ratka Mladića u nasilnom preuzimanju vlasti u opštinama širom BiH, izjavila je na suđenju Mladiću u Haagu ekspert Tužilaštva Dorothea Hanso
Negirali krivicu za zločine u Višegradu 26. Oktobra 2012. Članak Trojica optuženih za zločine na području Višegrada izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za progon bošnjačkog stanovništva.
Planinčić i ostali: Ukinut pritvor Vatraču 26. Oktobra 2012. Članak Sud BiH ukinuo je pritvor optuženom Mirsadu Vatraču, prihvativši jemstvo od 305.000 KM koje je ponudila Odbrana.