Vijesti


Karadžić: Predsjednik neobaviješten o zločinima 24. Februara 2012. Članak U nastavku suđenja u Haagu, optuženi Radovan Karadžić je sugerisao da u julu 1995. nije znao za zločine nad Bošnjacima iz Srebrenice, tvrdeći da u izvještajima koje je dobio iz Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nije bilo navedeno ništa što bi ga
Sahraniti ili držati u kosturnicama 24. Februara 2012. Članak Direktori Instituta za traženje nestalih osoba u BiH nisu saglasni šta da urade sa oko 4.000 neidentifikovanih tijela koja se nalaze u 11 kosturnica širom BiH.
MKSJ/ICTY: Milan Tupajić osuđen na dva mjeseca zatvora 24. Februara 2012. Članak Vijeće Haškog tribunala osudilo je Milana Tupajića na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca zbog nepoštivanja suda.
Optužnica za ratni zločin počinjen u Sanskom Mostu 23. Februara 2012. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Predraga Prošića zbog zločina na području Sanskog Mosta 1992. godine.
Kličković i ostali: Žalba na prvostepenu presudu 23. Februara 2012. Članak Tužilaštvo BiH je iznijelo žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH, kojom su Gojko Kličković, Mladen Drljača i Jovan Ostojić oslobođeni krivice za ratni zločin nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskoj Krupi tokom 1992. godine.
Jević i ostali: Ispitivanje u istrazi 23. Februara 2012. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, bivši istražilac Haškog tribunala je rekao da je optužene Duška Jevića i Mendeljeva Đurića ispitao kao osumnjičene 2000. godine u Banjoj Luci.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica za zločin u Ključu 23. Februara 2012. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Milana Škrbića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Ključu.
Karadžić: Potukli srebreničke “Turke” 23. Februara 2012. Članak Tužioci Haškog tribunala prikazali su na suđenju Radovanu Karadžiću video-zapis, načinjen u ljeto 1994. godine, na kojem komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić kaže da je VRS “potukla” Bošnjake u Podrinju i da bi oni “nestali” sa tog područj
Zatraženo produženje pritvora za Miroslava Krajišnika 23. Februara 2012. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Miroslavu Krajišniku, bivšem komandantu Koševske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji se sumnjiči za zločine u Sarajevu, čemu se Odbrana usprotivila. Sud će odluku donijeti naknadno.
Optužnica za zločine u logoru u Batkoviću 22. Februara 2012. Članak Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog zločina ubistava i premlaćivanja u logoru Batković kod Bijeljine.