Vijesti


Vlahović: Ubistvo komšije na ulici 5. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako su njegovog komšiju ubili vojnici među kojima je bio i optuženi Veselin Vlahović zvani Batko.
Mujčinović i Hrustić: Nerazdvojni na liniji 5. Aprila 2012. Članak Svjedoci Odbrane kazali su pred Sudom BiH da nisu vidjeli niti čuli da je optuženi Zurahid Mujčinović u ljeto 1992. odlazio u pritvor u Rapatnicu, gdje su, prema optužnici, zlostavljani zarobljenici srpske nacionalnosti.
Pomoć žrtvama seksualnog nasilja u BiH 5. Aprila 2012. Članak Vlasti u Bosni i Hercegovini trebale bi usvojiti set mjera kojima bi se popravio položaj žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja tokom rata, rečeno je na okruglom stolu održanom u Sarajevu.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Počelo suđenje Branku Pudiću 4. Aprila 2012. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, u Osnovnom sudu u Brčko Distriktu započelo je suđenje Branku Pudiću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Brčkog.
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Zarobljenik bez povreda 4. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Odbrane su se prisjetili da su povremeno osiguravali objekat u kojem je bio smješten oštećeni Branko Radenković tokom boravka u Maoči (općina Brčko).
Kuvelja: Odbijanje svjedočenja 4. Aprila 2012. Članak Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana je zatražila odgodu suđenja za 17. april ove godine, jer nisu u mogućnosti obezbijediti svjedoke.
Raguž i ostali: Ubistvo kćerke na kućnom pragu 4. Aprila 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Stoca, svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se 13. jula 1993. godine, kada joj je kćerka ubijena na pragu kuće.
Živković i Tadić: “Sakrivanje” izjava 3. Aprila 2012. Članak Nastavak suđenja Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine u Čajniču, odgođen je jer Tužilaštvo BiH nije dostavilo Odbrani iskaze svjedoka koji su trebali biti ispitani.
Grujić: Početak suđenja 4. aprila 30. Marta 2012. Članak Suđenje Slobodanu Grujiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području općine Zvornik, počet će 4. aprila ove godine, za kada je planirano čitanje optužnice i iznošenje uvodnih riječi.
Jukić: Početak suđenja 12. aprila 30. Marta 2012. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih tiječi Tužilaštva BiH, 12. aprila 2012. godine počeće suđenje Željku Jukiću, optuženom za zločine na području opštine Prozor.