Vijesti


Kos i ostali: Istina o Srebrenici 11. Aprila 2012. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Odbrana Franca Kosa prezentovala je materijalne dokaze koji se odnose na funkcionisanje Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), te sakrivanje podataka o dešavanjima u Srebrenici 1
Vlahović: Pljačka, batine, silovanje 11. Aprila 2012. Članak Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu rekao je da je optuženi Veselin Vlahović Batko pretukao njegove roditelje, a nakon toga mu silovao majku.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Nova optužnica protiv Boljaka 11. Aprila 2012. Članak Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je još jednu optužnicu protiv Ranka Boljaka, koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ilidža tokom 1993. godine.
Osmić: Ponovno suđenje za zločine u Bugojnu 6. Aprila 2012. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, 26. aprila bi trebalo započeti ponovno suđenje Aliji Osmiću za zločine počinjene u Bugojnu.
Lokalno pravosuđe – Tendžerić i Stanić: Presuda 9. aprila 6. Aprila 2012. Članak Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci zatražilo je da Radivoje Tendžerić i Dragoslav Stanić budu osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine u Gradišci, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.
Macić: Bedž zaboden u lobanju 6. Aprila 2012. Članak Na suđenju za zločine kod Konjica, svjedok Odbrane je rekao da optuženi Eso Macić nije učestvovao u ubistvu zarobljenika Šćepe Gotovca, već da je to bejzbol palicom učinio Esad Landžo zvani Zenga.
Muzej opsade – novi simbol Sarajeva 6. Aprila 2012. Članak Na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavljeni su projekti “Virtuelna FAMA kolekcija – Opsada Sarajeva 92-96” i “Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja 1992.–1996.”, te je najavljena izgradnja Muzeja opsade Sarajeva u naredne dvije godine.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Duško Đajić negirao krivicu 6. Aprila 2012. Članak Duško Đajić je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu negirao krivicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ilidža u novembru 1995. godine.
Muderizović i ostali: Saslušanje kod upravnika 6. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine u kasarni “Viktor Bubanj”, svjedok Tužilaštva BiH rekao je kako je tokom boravka u tom objektu nekoliko puta odvođen kod upravnika Besima na ispitivanje.
Grujić: Počelo suđenje za zločin u Zvorniku 6. Aprila 2012. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen 1992. godine na području općine Zvornik.