Vijesti


Protest u tišini sa bijelom trakom 1. Juna 2012. Članak “Znaš šta je tu sve bilo… Jezivo je… A okolo svakodnevnica. Zelena majica u blatu, tačno ispred zgrade. To me podsjetilo da okolo žive ljudi. Zabranjuju nam snimanje. Na granama više hiljada plastičnih kesa, kao lišće. Slikaju naš automobil, zapisuju
Vlahović: Iskazi umrlih svjedoka 1. Juna 2012. Članak U nastavku iznošenja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH protiv Veselina Vlahovića zvanog Batko, pročitano je osam iskaza svjedoka koji su preminuli, a koje su ranije dali Kantonalnom sudu u Sarajevu.
Zečević i ostali: Zatražene kazne dugotrajnog zatvora 1. Juna 2012. Članak U završnoj riječi na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, Državno tužilaštvo je navelo da je većina pratilaca konvoja sa civilima koji se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku, znala za plan izvršenja ubistava.
Zečević i ostali: Svjedok promijenio iskaz 31. Maja 2012. Članak Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, bivši policajac interventnog voda prijedorske policije djelimično je promijenio svjedočenje u odnosu na optuženog Petra Čivčića.
Mladić: Zatražena odgoda od šest mjeseci 31. Maja 2012. Članak Odbrana Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), ponovno je zatražila od Haškog tribunala da odgodi početak dokaznog postupka za šest mjeseci zbog “kontinuiranih problema sa objelodanjivanjem dokaza”.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Ispitivanje i udarci 29. Maja 2012. Članak U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta Živan Kaurinović je potvrdio da ga je tokom boravka u zarobljeništvu u Gornjem Rahiću (općina Brčko), jedan od optuženih ispitivao, a drugi udarao.
Određen pritvor Dejanu Radojkoviću 29. Maja 2012. Članak Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Dejanu Radojkoviću, osumnjičenom za zločine počinjene u julu 1995. godine u Srebrenici.
Lokalno pravosuđe – Popović: Suđenje počinje 13. juna 28. Maja 2012. Članak Početak suđenja Mirku Popoviću, optuženom za zločine u Gradišci, počeće 13. juna, odlučeno je na pripremnom ročištu u Okružnom sudu u Banjaluci.
Đelilović i ostali: Mijenjanje iskaza 25. Maja 2012. Članak U nastavku suđenja osmorici optuženih za zločin u “Silosu” 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH je tokom unakrsnog ispitivanja izmijenio dijelove svojih ranijih iskaza i pojasnio određene navode.
Zečević i ostali: Nalog za privođenje svjedoka 25. Maja 2012. Članak Suđenje petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama odgođeno je zbog nedolaska zaštićenog svjedoka Državnog tužilaštva KA-1, koji će biti priveden zbog odbijanja da se pojavi u sudnici.