Vijesti


Mladić: Vatra s položaja ABiH 6. Decembra 2012. Članak U nastavku svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, kanadski general David Fraser potvrdio je da je Armija BiH (ABiH) “bar u jednom slučaju” otvorila minobacačku vatru na svoje građane u Sarajevu, kako bi za žrtve optužila Vojsku Republike Srpske (VRS).
Karadžić: Batkova problematična grupa na Grbavici 6. Decembra 2012. Članak U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane Radovana Karadžića negirao je da su Bošnjaci i Hrvati u jesen 1992. godine bili protjerani iz sarajevskog naselja Grbavica.
Uhapšen osumnjičeni saučesnik Vlahovića 5. Decembra 2012. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Bijeljine Zorana Dragičevića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen u Sarajevu.
Uhapšeni osumnjičeni za zločin u Čarakovu 5. Decembra 2012. Članak Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Prijedoru su uhapsili dvije osobe zbog sumnje da počinile zločin protiv čovječnosti.
Milisavljević i ostali: Prvi svjedok prepoznao egzekutora 5. Decembra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene nad stanovništvom Višegrada, prvi svjedok Optužbe izjavio je da je optuženi Predrag Milisavljević učestvovao u egzekuciji civila kod jame Paklenik u junu 1992.
Karadžić: Odbrana i samo odbrana 5. Decembra 2012. Članak Još dvojica bivših oficira Vojske Republike Srpske (VRS) posvjedočila su na suđenju Radovanu Karadžiću da sa položaja oko Sarajeva njihove jedinice nisu otvarale artiljerijsku i snajpersku vatru na civile u gradu.
Preminuo Besim Muderizović 5. Decembra 2012. Članak Besim Muderizović, koji je optužen za zločin počinjen u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, preminuo je u nedjelju, 2. decembra, potvrdio je njegov branilac Emir Kapidžić.
MKSJ/ICTY: Potvrđena kazna Milanu Lukiću 4. Decembra 2012. Članak Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora Milanu Lukiću za zločine nad bošnjačkim stanovništvom počinjene u Višegradu, a Sredoju Lukiću je smanjilo kaznu na 27 godina zatvora.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Đajić osuđen na godinu i po 4. Decembra 2012. Članak Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Duška Đajića na godinu i po dana zatvora za zločin nad civilnim stanovništvom počinjen na području Ilidže.
Bašić i Šijak: Pozdrav optuženom 4. Decembra 2012. Članak U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu, svjedok Rifet Alihodžić je kazao da je u januaru 1994. godine vozio zaštićenu svjedokinju A, ali da na njoj “nije primijetio ništa čudno”.