Vijesti


Mladić: Svjedočenje iza zatvorenih vrata 16. Januara 2013. Članak Nastavak suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka Tužilaštva ali iza zatvorenih vrata.
Potvrđena optužnica protiv Popića 15. Januara 2013. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Vitomira Popića za zločin nad Bošnjacima počinjen na području Gacka.
Memić i ostali: Izjave optuženih iz istrage u dokazima 15. Januara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Trusini kod Konjica, Tužilaštvo je među dokaze uvrstilo izjave koje su optuženi Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić dali u istrazi 2009. godine.
Potvrđena optužnica za zločine u Prijedoru 15. Januara 2013. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića za zločine počinjene na području općine Prijedor 1992. godine.
Zelenika i ostali: Zvjersko silovanje 15. Januara 2013. Članak Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su je dvije osobe silovale u Vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine.
Karadžić: Vijeće odbilo izdati nalog Naseru Oriću 14. Januara 2013. Članak Međunarodni sud u Haagu odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, optuženog za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH, da Nasera Orića, nekadašnjeg komandanta Armije BiH (ABiH) u tom gradu, obaveže da raz
Mladić: Stradanje muškaraca iz Novoselaca 14. Januara 2013. Članak Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedokinja Tužilaštva Munira Selmanović izjavila je da su joj srpske snage u jesen 1992. ubile muža i sina, zajedno sa više od 40 mještana sela Novoseoci u opštini Sokolac.
MKSJ/ICTY: Radić pušten na slobodu 11. Januara 2013. Članak Haški tribunal odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu Mlađe Radića, koji je 2005. osuđen na 20 godina zatvora za zločine u logoru Omarska kod Prijedora.
Lokalno pravosuđe – Tadić: Udaranje logoraša 11. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja Miloradu Tadiću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedok Optužbe Nihad Mujkanović ispričao je da je u logoru Omarska kod Prijedora vidio optuženog kako tuče jednog zatvorenika.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nisu vidjeli počinioca 11. Januara 2013. Članak U nastavku suđenja Hajrudinu Trli pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci Optužbe izjavili su da nisu vidjeli ko je ubio Dragu Stevanovića.