Vijesti


Avdović i Vintila: Udarac kao milovanje 1. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je tokom zatočenja optuženi Iulian Vintila tukao, a da ga je zbog izjašnjavanja o nacionalnosti optuženi Ramiz Avdović ošamario.
Mladić: Optuženi će platiti dio troškova odbrane 1. Februara 2013. Članak Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić morat će da plati 120.000 KM za troškove odbrane pred Haškim tribunalom, odlučio je Ured registrara međunarodnog suda.
Mladić: Borba civila da prežive 1. Februara 2013. Članak Britanski novinar Martin Bell potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da su civili u Sarajevu od 1992. do 1995. bili napadani granatama i hicima iz snajpera sa okolnih položaja Vojske Republike Srpske (VRS).
Karadžić: Sukob Mladića i optuženog 31. Januara 2013. Članak Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, Dragomir Milošević izjavio je da je komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić “htio da dominira” i da “u suštini ne poštuje civilnu vlast”.
Kornjača: Novi rok za vještačenje 31. Januara 2013. Članak Odbrana Miluna Kornjače, optuženog za zločine u Čajniču, u protekle tri sedmice nije uspjela sa liste vještaka izabrati ljekara koji će sačiniti nalaz o zdravstvenom stanju optuženog, a Sudsko vijeće dozvolilo je optuženom da predloži vještaka po vlastito
Mladić: Namjerno pogoršavanje stanja u Sarajevu 31. Januara 2013. Članak Odgovarajući na pitanja Odbrane Ratka Mladića, francuski oficir koji je 1994. i 1995. službovao u mirovnim snagama u Sarajevu potvrdio je da je UNPROFOR svaku granatu smatrao atakom na civile, jer nije znao raspored Armije BiH (ABiH) u gradu.
Stanišić i Milošević: Tijelo na cesti 31. Januara 2013. Članak Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je optuženom Ostoji Stanišiću rekao da je u Petkovcima (općina Zvornik) vidio krv i tijelo čovjeka pored ceste, ali da je on s tim već bio upoznat.
Gasal i ostali: Počelo obnovljeno suđenje 31. Januara 2013. Članak Iznošenjem uvodnih riječi počelo je obnovljeno suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, optuženima za zločine nad Hrvatima u Bugojnu počinjene tokom 1993.
Karadžić: Odbijena žalba na vrijeme za Odbranu 30. Januara 2013. Članak Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbilo je žalbu Radovana Karadžića na odluku kojom mu je dodijeljeno ukupno 300 sati za izlaganje dokaza Odbrane.
Mladić: Lični sukob 29. Januara 2013. Članak Tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg komandanta UNPROFOR-a Ruperta Smitha, Odbrana Ratka Mladića istakla je da su “plavi šljemovi” Ujedinjenih nacija (UN) 1995. godine bili pristrasni u korist Bošnjaka, što je svjedok negirao.