Vijesti


Zatraženo produženje pritvora i mjera zabrane 11. Marta 2013. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je da se produži pritvor Safetu Kovačeviću te mjere zabrane još četvorici optuženih za ratne zločine počinjene u Bihaću i Cazinu.
Presuda Koleru 11. marta 8. Marta 2013. Članak Saslušanjem posljednjeg svjedoka te iznošenjem završnih riječi okončano je obnovljeno suđenje Ivanu Koleru, optuženom za zločin počinjen u Tuzli. Vrhovni sud Federacije BiH izricanje presude zakazao je za 11. mart.
Ubrzava se procesuiranje ratnih zločina 8. Marta 2013. Članak Misija OSCE-a i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) krajem marta započet će projekt podrške pravosudnim institucijama u BiH u cilju ubrzavanja rada na predmetima ratnih zločina.
Bez saznanja o maltretiranju 8. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je optuženi Nihad Bojadžić dolazio u Muzej “Bitka na Neretvi” nakon što su dovedeni hrvatski zarobljenici u ljeto 1993. godine.
Spas u šumi 8. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, zaštićeni svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane u julu 1993. godine upadali u sela u ovoj opštini, palili kuće, ubijali i protjerivali lokalno stanovništvo.
Izricanje presude odgođeno za 29. mart 8. Marta 2013. Članak Izricanje presude Veselinu Vlahoviću Batku za zločine u Sarajevu odgođeno je za 29. mart.
Početak suđenja 21. marta 8. Marta 2013. Članak Suđenje Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću za zločine u Prijedoru počet će 21.marta, rečeno je na statusnoj konferenciji.
Potraga za sinom 8. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je pokušavao spasiti sina koji je tamo bio zatvoren i kako je ubrzo saznao da je ubijen.
Zatražena blaža kazna 8. Marta 2013. Članak Odbrana Ivana Jakovljevića, koji je pred Kantonalnim sudom u Mostaru osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u Prozoru, zatražila je obnavljanje suđenja ili smanjenje kazne.
Istraga protiv Miroslava Krajišnika i dalje traje 8. Marta 2013. Članak Tužilaštvo BiH i dalje vodi istragu protiv Miroslava Krajišnika, koji je bio uhapšen prije više od godinu zbog sumnje da je počinio zločine na području Sarajeva.