Vijesti


Maksimalna kazna za svirepe zločine 29. Marta 2013. Članak Sud BiH osudio je Veselina Vlahovića zvanog Batko na maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora za zločine nad civilima na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.
I dalje nedostupni 29. Marta 2013. Članak Nedeljko Milidragović i Aleksa Golijanin optuženi za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, koji se nalaze u Srbiji, nisu se pojavili pred Sudom BiH na ročištu za izjašnjenje o krivnji.
Haag finansira odbranu većine optuženih 29. Marta 2013. Članak Haški tribunal finansirao je odbranu većine optuženih za ratne zločine, ali podaci o ukupnom iznosu izdvojenih sredstava ne mogu biti objavljeni.
Žalbe na montiranu istragu 28. Marta 2013. Članak Odbrana je u žalbi na presudu Zurahidu Mujčinoviću za zločine u Srebreniku tražila oslobađanje optuženog ili novo suđenje, ističući da je on žrtva montirane istrage i da nikada nije bio u domu u Rapatnici ili mučio zatočene.
Bez konkretnih saznanja 28. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Zemiru Kovačeviću, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da su početkom marta 1992. godine pripadnici Interventnog voda pucali na njegovu kuću u Sijekovcu.
Bez saznanja o naredbama komandnog kadra 28. Marta 2013. Članak Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da su u julu 1995. godine zarobljenici iz Srebrenice dovedeni u Petkovce kod Zvornika i ubijeni.
Svjedok se više ničega ne sjeća 28. Marta 2013. Članak Na suđenju za zločin u Stocu i Čapljini, svjedok Tužilaštva BiH nije mogao potvrditi da je u Koštanoj bolnici vidio optuženog Veselka Raguža nakon hapšenja, iako ga je u ranijem iskazu spominjao.
Pluća puna krvi od batina 28. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je optuženi Zoran Dragičević zvani Krompir zajedno sa Veselinom Vlahovićem zvanim Batko isprebijao njenog muža, nakon čega su mu u bolnici spašavali život, jer su mu pl
Dobrovoljno napuštanje Bratunca 28. Marta 2013. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Odbrane Rodoljub Đukanović je sugerisao da su u aprilu 1992. godine Bošnjaci sami izrazili želju da napuste Bratunac.
Optuženi tvrdi da nije premlaćivao Bošnjake 28. Marta 2013. Članak Milun Kornjača, optužen za zločine u Čajniču, u nastavku svjedočenja u svoju korist izjavio je da nije premlaćivao Bošnjake.