Vijesti


Mešić protiv UIO-a: Svjedok tvrdi kako postoji progon ljudi koji se bore protiv korupcije 25. Maja 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je počeo glavni pretres u postupku koji se po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zbog diskriminacije.
Disciplinski postupak protiv tužiteljice zbog neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca 25. Maja 2022. Suđenje Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je na iznošenju završnih riječi utvrđivanje odgovornosti i izricanje adekvatnih mjera, dok je Odbrana tražila donošenje povoljne odluke po optuženu Jasminku Knežević, tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo koja se disciplinskom tužbom tereti za neopravdano kašnjenje i neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca.
Žalba na oslobađajuću presudu za finansiranje terorizma u Siriji 25. Maja 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, dok je Odbrana zatražila odbacivanje žalbe kao neosnovane.
Novalić i ostali: Sortiranje ponuda za medicinsku opremu 25. Maja 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Odbrane Fahrudina Solaka ispričala je kako je unosila podatke o ponudama za medicinsku opremu.
Tuzlanska Kapija: Jedini osuđeni na slobodi, roditeljima s godinama sve teže 25. Maja 2022. Vijest Iako je od ubistva 71 mlade osobe i ranjavanja više od 200 njih na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. prošlo 27 godina, roditelji ubijenih još uvijek čekaju pravdu jer je jedina do sada osuđena osoba na slobodi, i poručuju da je njima sve teže govoriti o ovom zločinu, o kojem drugi, tvrde, pričaju samo na godišnjicu.
Direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH osumnjičen za korupciju 24. Maja 2022. Vijest Dragan Šojić, direktor Službe za poslove institucija BiH, uhapšen je zbog istrage za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te zbog povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.
Vođa proruske grupe u Brčkom zamijenio zatvorsku kaznu za 18.000 KM 24. Maja 2022. Vijest Osnovni sud u Brčkom dozvolio je Srđanu Letiću, višestruko osuđivanom vođi proruske humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, zamjenu šestomjesečne zatvorske kazne za novčanu od 18.000 konvertibilnih maraka.
Zukić i ostali: Odbrana Amira Zukića traži oslobađajuću presudu 23. Maja 2022. Vijest Završnom riječi Odbrane Amira Zukića, koja je zbog nedostatka dokaza i prekršaja prava na imunitet zatražila oslobađajuću presudu, pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.
Disciplinski postupak protiv Grčevića: Svjedok rekao da predsjednik suda nije davao sugestije 23. Maja 2022. Vijest Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u postupku protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, svjedočio je sudija Velibor Milićević.
Subotić i ostali: Arome za nargilu nisu evidentirane na graničnom prelazu u BiH 23. Maja 2022. Suđenje U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako su došli do informacija o grupi koja je nelegalno uvozila akcizne proizvode u Bosnu i Hercegovinu.