Vijesti


19. Aprila 2021.Suđenje

Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako im se zaposlenica Kantonalnog suda u Sarajevu požalila da predsjednik te institucije Vladimir Špoljarić neprimjereno kontaktira s njom.

19. Aprila 2021.Vijest

Na današnji dan prije 28 godina tokom granatiranja Zenice je ubijeno 15, a ranjeno više od 50 civila. Najmlađa žrtva je Nehrudin Trako, čiji otac Nezir u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže da je sramota da do danas za ovaj zločin nije niko odgovarao.

19. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je nakon isteka ugovora za vozača potpisao četiri ugovora o djelu za poslove stručnog saradnika.

16. Aprila 2021.Vijest

U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će početi suđenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

16. Aprila 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio postupak protiv Vuka Ratkovića, kojem se, skupa s još devet osoba, sudilo za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima i koji je ranije u drugom predmetu osuđen zbog silovanja.

16. Aprila 2021.Vijest

Sudija Liu Daqun zatražio je od predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da obavijesti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) da Srbija ne ispunjava svoje obaveze da uhapsi članove Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića i izruči ih Mehanizmu kako bi im se sudilo zbog nepoštivanja Haškog tribunala.

16. Aprila 2021.Vijest

Narodna skupština Republike Srpske 27. aprila će raspravljati o pismu u kom je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko zatražio da se povuku povelje uručene Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i drugim ratnim zločincima, navodeći da je neprihvatljivo veličanje osuđenih osoba i da to vrijeđa preživjele.

16. Aprila 2021.Suđenje

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je poznanica iz kabineta federalnog premijera Fadila Novalića zvala da je pita za mišljenje o kvaliteti respiratora.

16. Aprila 2021.Vijest

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS), nabavlja novo službeno vozilo u vrijednosti od 68.376 KM bez PDV-a, u tenderu čiji sadržaj, prema stručnjacima, upućuje na određenu vrstu odnosno marku automobila.

15. Aprila 2021.Vijest

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) skinulo je s dnevnog reda imenovanje sudije Općinskog suda u Sarajevu nakon što je tokom rasprave utvrđeno da je kandidatkinja koja je predložena za imenovanje ocijenjena na pogrešan način, odnosno da je dobila više bodova nego što je trebala.