Vijesti


23. Aprila 2021.Vijest

Općinski sud u Sarajevu osudio je po sporazumu o priznanju krivice Hasana Hodžića na godinu dana zatvora i tri godine zabrane obavljanja dužnosti zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

22. Aprila 2021.Suđenje

Presuda bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemalu Čauševiću biće izrečena 17. maja, nakon skoro četvorogodišnjeg suđenja po optužnici koja ga tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara.

21. Aprila 2021.Vijest

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su zbog trgovine uticajem sudiju Osnovnog suda u Banjoj Luci. Iako iz SIPA-e i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, po čijem nalogu je izvršeno hapšenje, nisu željeli potvrditi o kome se radi, mediji navode da je priveden sudija Nebojša Pejović.

21. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine Davor Pehar naveo je da je za odluku o vrsti respiratora koji će biti kupljeni trebao biti angažovan stručnjak.    

21. Aprila 2021.Vijest

Početak suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Davida Dragičevića odgođeno je jer se u sudnici nije pojavio niko iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.

21. Aprila 2021.Vijest

Starije osobe u Sarajevu koje imaju problem sa kretanjem i koje su već online odbile termin za vakcinaciju vjerovatno će morati ponoviti proces i tražiti novi termin ako ne uspiju doći u Zetru jer je za dolazak mobilnih timova potrebna drugačija vrsta prijave, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

20. Aprila 2021.Vijest

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gorana Viškovića zvanog “Vjetar” koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice. Njega je 2011. godine Sud Bosne i Hercegovine osudio na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici.

20. Aprila 2021.Vijest

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) počeli su saslušanje više tužilaca i drugih uposlenika Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

20. Aprila 2021.Vijest

Iako planiran za srijedu, 21. aprila, odgođen je početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

20. Aprila 2021.Vijest

Sarajevo Film Festival (SFF) će u ovogodišnjem programu „Suočavanje s prošlošću“ besplatno prikazati deset filmova u sarajevskom kinu Meeting Point ali i cijeloj regiji putem internet platforme, saopćeno je. U toku ovog programa od 24. do 30. aprila bit će prikazano devet igranih i jedan kratki film te će biti organizovani razgovori s autorima, kao i panel diskusije.