Vijesti


9. Aprila 2021.Suđenje

Okružni sud u Banjaluci razdvojio je predmete u nastavku suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave Nenadu Grujiću i Jeleni Florijan koji se terete za traženje i primanje mita, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je sa Tužilaštvom sklopila optužena Florijan.

9. Aprila 2021.Vijest

Jovan Divjak, bivši genaral Armije Bosne i Hercegovine i izvršni direktor Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, preminuo je u četvrtak, 8. aprila.

8. Aprila 2021.Suđenje

Na suđenju bivšem državnom ministru sigurnosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je da je zajedno sa kolegicom radila na projektu prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore o smanjenju rizika od katastrofa.

8. Aprila 2021.Vijest

Ustavni sud je kao neosnovanu odbacio apelaciju koalicije “Moja adresa: Srebrenica” iz koje su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

8. Aprila 2021.Vijest

U sarajevskom naselju Zabrđe prilikom izvođenja građevinskih radova pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, te je danas nastavljena ekshumacija šireg lokaliteta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

8. Aprila 2021.Suđenje

Iznošenje završnih riječi na suđenju za zloupotrebu položaja, pranje novca, te primanje i davanje dara odgođeno je jer ročištu nije pristupila braniteljica optuženog Anesa Sadikovića, a Odbrana Kemala Čauševića odbila je prijedlog da zastupa i drugooptuženog.

7. Aprila 2021.Suđenje

U nastavku svjedočenja pred Sudom Bosne i Hercegovine, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala kako je tokom prošle godine sastavila dva pisma namjere u vezi sa nabavkom respiratora, od kojih je jedno bilo za respiratore “ACM812A”.

7. Aprila 2021.Vijest

Mehmed Tutmić podnio je žalbu na jedinstvenu kaznu od pet godina i pet mjeseci zatvora koja mu je izrečena zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

6. Aprila 2021.Vijest

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pustilo je u rad online platformu namijenjenu pravnim licima za prijavu koruptivnih radnji koje uključuju ili utiču na uposlenike u javnom sektoru na svim nivoima.

6. Aprila 2021.Vijest

Simboličnim protestima ispred državnih i federalnih institucija na Dan grada Sarajeva građani su iskazali nezadovoljstvo i tražili hitne ostavke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije, kao i hitne nabavke vakcina protiv koronavirusa.