Vijesti


27. Maja 2020.Suđenje

Istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posvjedočio je kako su prikupljane informacije o boravku Armena Dželke na ratištu u Siriji.

27. Maja 2020.Vijest

Slavko Milovanović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u maju 1992. godine u selu Rešagići kod Srebrenice, tužio je Bosnu i Hercegovinu i traži odštetu za vrijeme provedeno pod mjerama zabrane koje su mu bile izrečene dok je trajao sudski postupak.

27. Maja 2020.Suđenje

Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.

27. Maja 2020.Vijest

Selman Busnov, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, zatražio je u tužbenom zahtjevu povećanje iznosa naknade nematerijalne štete sa 6.000 na 11.000 konvertibilnih maraka (KM), zbog vremena koje je proveo pod mjerama zabrane.

26. Maja 2020.Vijest

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je statusnu konferenciju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), dok se ne ublaže mjere izrečene zbog pandemije koronavirusa, a kada bi se Mladić mogao pojaviti u sudnici sa svojim advokatima.

26. Maja 2020.Suđenje

Nakon iznošenja završnih riječi, izricanje presude nekadašnjem rukovodiocu odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boži Mihajloviću zakazano je za 9. juni.  

26. Maja 2020.Vijest

Centralna izborna komisija (CIK) odgodila je Lokalne izbore 2020. za 15. novembar, promijenivši tako ranije određeni datum održavanja izbora koji su bili zakazani za 4. oktobar, dok za raspisivanje izbora u Mostaru, kako smatraju u CIK-u, još uvijek nema uslova.

22. Maja 2020.Vijest

Nakon što je u Republici Srpskoj (RS) ukinut policijski sat koji je trajao od 22 sata do pet sati ujutro, sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) koji žive u jednom a rade u drugom entitetu kažu da će im ova odluka pojednostaviti život.

22. Maja 2020.Vijest

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da odgodi iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, kao i statusnu konferenciju koja je trebala da se održi krajem ovog mjeseca.

22. Maja 2020.Članak

Na Facebook stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u nedjelju u 15 sati objavljeno da su svi odgajatelji JU “Djeca Sarajeva” negativni na COVID-19, kada su zapravo neki od uposlenika tek testirani, a iz ove ustanove su za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) kazali kako su njihovi odgajatelji testirani oba dana vikenda.