Terorizam – Suđenja


Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji 28. Januara 2021. Sud Bosne i Hercegovine je donio prvostepenu presudu kojom je Senad Kasupović osuđen na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Presuda Kasupoviću za ratovanje u Siriji 28. januara 13. Januara 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo da se Senad Kasupović proglasi krivim za organiziranje terorističke grupe, dok je Odbrana tražila da se u nedostatku dokaza oslobodi optužbe.
Emir Ališić Emir Ališić osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za ratovanje u Siriji 5. Januara 2021. Sud Bosne i Hercegovine je na osnovu prihvaćenog sporazuma o priznanju krivice izrekao presudu Emiru Ališiću od dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe.
Predložena zabrana putovanja optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti 5. Januara 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je zabranu putovanja van države za Tonija Bašića, optuženog da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: U Siriju otišao zbog žene a ne da ratuje 30. Decembra 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, optuženi Senad Kasupović je izjavio da se u Siriji nije borio u vojnim jedinicama, nego da je radio pri bolnici.
Emir Ališić Ališić: Finaliziranje sporazuma o priznanju krivnje za ratovanje u Siriji 29. Decembra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, Odbrana je zatražila odgodu današnjeg glavnog pretresa zbog razmatranja sporazuma o priznanju krivnje.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti, iskazi iz istrage uvedeni u materijalne dokaze 24. Decembra 2020. Na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji, vještakinja Državnog tužilaštva je izjavila da četiri svjedokinje nisu sposobne da svjedoče u ovom predmetu, ali da bi se jedna od njih za određeno vrijeme mogla uz podršku pripremiti za iskaz pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Milarem Berbić Milarem Berbić na fotografiji u uniformi s puškom 23. Decembra 2020. Na suđenju Milaremu Berbiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je kroz istragu prepoznao optuženog na videosnimku i fotografiji, te da je on bio član jedinice nepoznatog naziva kojom je komandovao Goran Pavlović.
Ališić: Susret s optuženim u Raki 22. Decembra 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, pročitan je iskaz svjedokinje povratnice iz Sirije u kome navodi da poznaje optuženog Emira Ališića i da je on posjedovao oružje.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Odlaskom u Siriju željela više slobode 16. Decembra 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću za ratovanje u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz svjedokinje koja je govorila o životu u ratom zahvaćenim područjima i selidbama iz mjesta u mjesto s porodicom.