Terorizam – Suđenja


Svjedokinja prepoznala optuženog za ratovanje u Siriji Jahju Vukovića 26. Avgusta 2021. Na suđenju Jahji Vukoviću zbog ratovanja u Siriji, svjedokinja je ispričala kako je optuženog srela tokom boravka u ovoj zemlji 2016. i 2017. godine, te da je vjerovatno bio u jedinici u sklopu organizacije “Džabhat al-Nusra”.
sudnica Suda BiH Svjedok ispričao kako je saznao da je maćeha odvela Jahju Vukovića u Siriju 15. Jula 2021. Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je saznao da je optuženi Jahja Vuković odveden u Tursku a potom u Siriju.
Mehmedika, Berković i Mezetović negirali krivicu za neovlašteni promet oružja 25. Juna 2021. Edin Mehmedika, Rifet Berković i Asmir Mezetović, optuženi za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, dok se optuženi Haris Špago nije pojavio na ročištu.
Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za Jasmina Keserovića, a Odbrana oslobađanje za ratovanje u Siriji 9. Juna 2021. Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo strožiju kaznu za Jasmina Keserovića, prvostepeno osuđenog na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji, dok je Odbrana tražila njegovo oslobađanje ili ponovno održavanje postupka za tačku optužnice koja se odnosi na javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Senada Kasupovića, Odbrana oslobađanje 28. Maja 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u žalbi Apelacionom odjeljenju Državnog suda zatražilo strožiju kaznu za Senada Kasupovića, osuđenog nepravosnažno na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi u Siriji, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude i njegovo oslobađanje ili ponavljanje postupka.
Milarem Berbić zadnji advokat Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji 19. Maja 2021. Sud Bosne i Hercegovine osudio je Milarema Berbića na tri godine zatvora zbog pridruživanja stranim formacijama koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a.
Milarem Berbić zadnji advokat Berbić: Presuda za ratovanje u Siriji zakazana za 19. maj 17. Maja 2021. Tokom iznošenja završne riječi na suđenju za ratovanje u Siriji, Državno tužilaštvo zatražilo je da se Milarem Berbić proglasi krivim za pridruživanje stranim formacijama i da mu se izrekne kazna u skladu s počinjenim djelima, dok je Odbrana tražila da se optuženi oslobodi krivnje. Sudsko vijeće je nakon završnih riječi izricanje presude zakazalo za 19. maj.
Tužilaštvo traži produžavanje pritvora za Mehmediku, Špagu, Berkovića i Mezetovića 12. Maja 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produžavanje pritvora zbog mogućnosti bjekstva ili ponavljanja krivičnog djela za Edina Mehmediku, Harisa Špagu, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića, za koje postoji osnova sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.
Ni Tutmić ni Tužilaštvo se nisu pojavili na žalbenoj sjednici 12. Aprila 2021. Osuđeni Mehmed Tutmić uložio je žalbu na jedinstvenu kaznu koja mu je izrečena po presudama Suda Bosne i Hercegovine zbog ratovanja u Siriji i Opštinskog suda u Zenici zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ali se na sjednici Apelacionog vijeća nije pojavila nijedna od stranaka.
Berbić: Završne riječi za ratovanje u Siriji 8. aprila 31. Marta 2021. Na suđenju Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji, zaštićeni svjedok kazao je da je zajedno s Berbićem bio u jedinici Gorana Pavlovića i da su zajedno išli na straže, te da su pripadnici ove jedinice nosili uniforme i oružje.