Terorizam – Suđenja


Bašić: Opasnim porukama želio da bude lider među virtuelnim prijateljima 3. Novembra 2021. Na suđenju za podsticanje na terorističke aktivnosti, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da optuženi Toni Bašić nije namjeravao realizovati poruke koje je pisao na internetu i da mu je glavni motiv bio da bude vođa među virtuelnim prijateljima.
Počelo suđenje optuženoj za finansiranje terorizma 21. Oktobra 2021. Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počelo je suđenje Seni Hamzabegović za finansiranje terorističkih aktivnosti u periodu od 2013. do 2018. godine.
Toni Bašić: Nesporni zapisnici iz SIPA-e 20. Oktobra 2021. Na suđenju za podsticanje na terorističke aktivnosti, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdio je da su u okviru pretresa oduzeti određeni predmeti od optuženog Tonija Bašića, te o tome sačinjeni zapisnici.
Optužena za finansiranje terorističkih aktivnosti negirala krivicu 11. Oktobra 2021. Sena Hamzabegović se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnila da nije kriva po optužnici koja je tereti za finansiranje terorističkih aktivnosti u periodu od 2013. do 2018. godine.
Počelo suđenje Toniju Bašiću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti 6. Oktobra 2021. Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje Toniju Bašiću, koji je optužen da je tokom 2020. godine u više navrata javno podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i prijetnje spram LGBT populacije.
Milarem Berbić zadnji advokat Tužilaštvo traži povećanje kazne Milaremu Berbiću, osuđenom za ratovanje u Siriji 8. Septembra 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Apelacionog vijeća Državnog suda da se poveća kazna Milaremu Berbiću, osuđenom za ratovanje u Siriji, dok je Odbrana tražila da se preinači u manju kaznu zatvora ili da se prvostepena presuda poništi i postupak pokrene ispočetka.
Svjedokinja prepoznala optuženog za ratovanje u Siriji Jahju Vukovića 26. Augusta 2021. Na suđenju Jahji Vukoviću zbog ratovanja u Siriji, svjedokinja je ispričala kako je optuženog srela tokom boravka u ovoj zemlji 2016. i 2017. godine, te da je vjerovatno bio u jedinici u sklopu organizacije “Džabhat al-Nusra”.
sudnica Suda BiH Svjedok ispričao kako je saznao da je maćeha odvela Jahju Vukovića u Siriju 15. Jula 2021. Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je saznao da je optuženi Jahja Vuković odveden u Tursku a potom u Siriju.
Mehmedika, Berković i Mezetović negirali krivicu za neovlašteni promet oružja 25. Juna 2021. Edin Mehmedika, Rifet Berković i Asmir Mezetović, optuženi za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, dok se optuženi Haris Špago nije pojavio na ročištu.
Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za Jasmina Keserovića, a Odbrana oslobađanje za ratovanje u Siriji 9. Juna 2021. Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo strožiju kaznu za Jasmina Keserovića, prvostepeno osuđenog na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji, dok je Odbrana tražila njegovo oslobađanje ili ponovno održavanje postupka za tačku optužnice koja se odnosi na javno podsticanje na terorističke aktivnosti.