Vijesti


16. Aprila 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio postupak protiv Vuka Ratkovića, kojem se, skupa s još devet osoba, sudilo za otmicu i ubistva putnika iz voza u Štrpcima i koji je ranije u drugom predmetu osuđen zbog silovanja.

16. Aprila 2021.Vijest

Sudija Liu Daqun zatražio je od predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) da obavijesti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) da Srbija ne ispunjava svoje obaveze da uhapsi članove Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića i izruči ih Mehanizmu kako bi im se sudilo zbog nepoštivanja Haškog tribunala.

16. Aprila 2021.Vijest

Narodna skupština Republike Srpske 27. aprila će raspravljati o pismu u kom je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko zatražio da se povuku povelje uručene Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i drugim ratnim zločincima, navodeći da je neprihvatljivo veličanje osuđenih osoba i da to vrijeđa preživjele.

15. Aprila 2021.Vijest

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) započela je projekat kreiranja interaktivne edukativne baze o sudski utvrđenim činjenicama iz rata u BiH s ciljem suprotstavljanja revizionističkim narativima i negiranju zločina.

15. Aprila 2021.Vijest

Sutra, 16. aprila, obilježava se 28. godišnjica zločina počinjenih u selima Ahmići (općina Vitez), gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 civila, i Trusina (općina Konjic), gdje su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) ubili 15 civila i sedam vojnika koji su se prethodno predali.

15. Aprila 2021.Vijest

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mile Pažin osuđen na godinu i po zatvora za nečovječno postupanje prema bošnjačkom civilu na području Stoca 1993. godine.

14. Aprila 2021.Suđenje

Nakon tri dana, osvrtanjem na prethodna izlaganja Tužilaštva Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) i Odbrana optuženih, okončano je iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a Vijeće je obavijestilo da će presuda biti izrečena blagovremeno.

13. Aprila 2021.Suđenje

Drugog dana izlaganja završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, njihove Odbrane su naglasile kako Tužilaštvo Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) nije dokazalo navode iz optužnice, te su zatražile da optuženi budu oslobođeni.

13. Aprila 2021.Vijest

Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, napisan na više od 1.200 stranica, objavljen je na internet stranici Komisije koju je 2019. formirala Vlada Republike Srpske.

12. Aprila 2021.Live blog

Iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zakazano je za ponedjeljak, utorak i srijedu 12.,13. i 14. aprila u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS).