Vijesti


30. Aprila 2021.Vijest

Polaganjem cvijeća i bacanjem ruža u rijeku Savu odata je počast civilima stradalim 30. aprila 1992. godine u Brčkom prilikom miniranja mosta koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

30. Aprila 2021.Vijest

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje Suada Smajlovića, kojeg je Državni sud osudio na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.

30. Aprila 2021.Vijest

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane apelacije Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala i Hazima Patkovića, osuđenih na ukupno 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Vitezu, smatrajući da ne postoji povreda prava na pravično suđenje.

29. Aprila 2021.Suđenje

Svjedok Odbrane je izjavio da je Rade Garić dolazio u njegovo selo kada su se dešavali opasniji napadi i da ga je viđao dva ili tri puta sedmično.

28. Aprila 2021.Vijest

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas neće raspravljati o pismu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kojim je zatražio da do kraja aprila budu povučene povelje uručene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugim osobama osuđenim za ratne zločine.

28. Aprila 2021.Vijest

Od ukupno 15 pravosnažnih presuda donesenih pred sudovima u Bosni i Hercegovini u kojima je dosuđena i isplata nematerijalne štete, samo četiri su isplaćene ili se počelo sa isplaćivanjem žrtvama ratnih zločina, pokazuje analiza TRIAL Internationala.

27. Aprila 2021.Vijest

Prilikom ekshumacije u mjestu Gavrići u općini Doboj pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da se radi o žrtvi stradaloj 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

26. Aprila 2021.Vijest

Sud u Srbiji proglasio je Miloša Čajevića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, krivim za prisiljavanje dvojice braće na međusobne seksualne odnose u logoru u Brčkom 1992. godine.

26. Aprila 2021.Vijest

Danas će u Beogradu biti sahranjen Milorad Pelemiš, nekadašnji komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.

20. Aprila 2021.Vijest

Sarajevo Film Festival (SFF) će u ovogodišnjem programu „Suočavanje s prošlošću“ besplatno prikazati deset filmova u sarajevskom kinu Meeting Point ali i cijeloj regiji putem internet platforme, saopćeno je. U toku ovog programa od 24. do 30. aprila bit će prikazano devet igranih i jedan kratki film te će biti organizovani razgovori s autorima, kao i panel diskusije.