Vijesti


Trojica osuđenih za zločine u Janji stupila na izdržavanje kazne 26. Marta 2024. Vijest Branislav Trišić, Zoran Tanasić i Žarko Milanović, koji su osuđeni za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Janji, stupili su na izdržavanje zatvorske kazne, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.
Joloviću tokom postupka narušeno zdravlje i onemogućen dodatni rad 25. Marta 2024. Vijest Branku Joloviću, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon oslobađajuće presude za zločin počinjen u maju 1992. u mjestu Zaklopača, tokom krivičnog postupka je narušeno zdravlje i onemogućeno obavljanje dodatnog posla, izjavili su vještak i svjedok.
Određene mjere zabrane optuženima za zločine u Briševu 22. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Veljku Brajiću i drugima, optuženima za ratni zločin u Briševu, kada je u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti i okolna mjesta u blizini Prijedora ubijena 61 žrtva, potvrđeno je za Detektor.
Poruka mira za 30. godišnjicu od početka raspuštanja “Heliodroma“ 19. Marta 2024. Vijest Iako su i ove godine naišli na zatvorenu kapiju ispred objekta nekadašnjeg logora “Heliodrom“, bivši logoraši su obilježili 30. godišnjicu od početka raspuštanja te odali počast stradalima uz poruke mira – nisu naučili da mrze, ali zločini još uvijek nisu procesuirani.
Ruže u hladno martovsko jutro simbolično za reintegraciju Grbavice 19. Marta 2024. Vijest Polaganjem cvijeća na Mostu Suade i Olge i bacanjem ruža u Miljacku, obilježena je 28. godišnjica reintegracije sarajevskog naselja Grbavica, u kojem su tokom rata počinjeni brojni zločini, a što je konstatovano presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda Bosne i Hercegovine.
Sud BiH potvrdio optužnicu za vrijeđanje žrtava rata iz Viteza 15. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Samira Nukića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Potvrđena optužnica za zločine u Briševu 15. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Veljka Brajića, Slobodana Taranjca, Ranka Kaurina, Branka Dženopoljca i Draška Topića za zločine počinjene 1992. u Briševu kod Prijedora, rečeno je na ročištu na kojem se raspravljalo o određivanju mjera zabrane.
“Staza sjećanja“ za ubijene Sarajlije 15. Marta 2024. Vijest Hiljade pari cipela koje će 5. aprila biti postavljene duž sarajevskih ulica simbolizirat će korake Sarajlija ubijenih tokom opsade, te će biti od velikog značaja za porodice ubijenih i kulturu sjećanja.
Oslobođeni za zločine kod Zvornika tužio Bosnu i Hercegovinu 12. Marta 2024. Vijest Rajo Lazarević, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika 1992., tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete.
Spasojević nije pronađen na adresi nakon presude za zločine u Višegradu 11. Marta 2024. Vijest Nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja, potvrđeno je za Detektor.