Suđenja


6. Aprila 2021.Suđenje

Svjedok Odbrane je negirao da je čuo kako je optuženi Rade Garić rekao da će ubiti tri čovjeka kada izađe iz pritvora.

2. Aprila 2021.Suđenje

Svjedok Odbrane izjavio je da je s optuženim Radetom Garićem polovinom jula 1995. godine došao u školu u Lukama kod Vlasenice, ali da tu nisu zatekli nikakve zarobljenike.

31. Marta 2021.Suđenje

Prve svjedokinje Odbrane Radeta Garića izjavile su da su vidjele grupu žena u selu Luke kod Vlasenice, ali da tada nisu primijetile optuženog niti su čule da je on povezan sa njihovim izdvajanjem.

25. Marta 2021.Suđenje

Rade Garić, koji je optužen za progon bošnjačkog stanovništva iz Vlasenice i Srebrenice, izrazio je spremnost da sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine pregovara o priznanju krivice.

18. Marta 2021.Suđenje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda određivanje pritvora za optuženog Radeta Garića zbog kršenja mjera zabrane i osnovane sumnje da nastoji otići u Rusiju, čime bi izbjegao suđenje koje se vodi protiv njega zbog optužbi za zločine počinjene u Vlasenici.

16. Marta 2021.Suđenje

Na suđenju za zločine počinjene u Vlasenici, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se noći kada je iz zatvora izvedena grupa muškaraca.

16. Marta 2021.Suđenje

Suđenje Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima.

15. Marta 2021.Suđenje

Na suđenju Malku Koromanu pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločine počinjene na području Pala 1992. godine, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je kao policajac znao za ljude zatvorene u fiskulturnoj sali, te da je jedne prilike vozio tijelo umotano u ćebe.

15. Marta 2021.Vijest

Film “Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić ušao je u zvanični izbor nominovanih filmova za nagradu Oscar, objavila je Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS). Preživjele žrtve genocida se nadaju da će nominacija povećati razumijevanje događaja u Srebrenici.

15. Marta 2021.Suđenje

Suđenje devetorici optuženih za ubistva i prisilno preseljenje na području Sokoca počet će 29. marta, rečeno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.