Suđenje

Blekić i ostali: Niko ih nije prisilio na prodaju dionica

28. Septembra 2022.15:56
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i bivši uposlenici "Unioninvesta“ su izjavili da ih niko nije prisilio na prodaju dionica koje su posjedovali kao uposlenici ove firme.

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Mehmed Đonko, bivši uposlenik “Unioninvesta“, izjavio je da je bio vlasnik 100 dionica i da ih je prodao. Potvrdio je da je tačna izjava iz 2021. u kojoj je kazao da je za dionice dobio 17.000 konvertibilnih maraka. Svjedok je potvrdio svoj potpis na dokumentaciji o prijenosu papira između njega i optuženog Jasmina Jusufranića.

Izjavio je da, u tom momentu, nije poznavao Jusufranića, a na upit tužiteljice Lejle Kurtanović zašto je prodao dionice, Đonko je izjavio: “Zato što nisam mogao da živim“. Dodao je da” ne zna da li se osjeća oštećenim”.

Odbranu je zanimalo da li je svjedok provjeravao u tom trenutku vrijednost dionica na tržištu kapitala, na šta je svjedok kazao da je njemu Rizvo Rizvanović rekao vrijednost dionice. Potvrdio je da je dobijena vrijednost odgovarala vrijednosti na tržištu.

Alija Muratović je kazao da je bio vlasnik oko 115 dionica i kako misli da je 35 dionica dao uposleniku firme Hamdiji Zvrki, kojeg je upitao: “Je li ovo sve regularno?“. Potvrdio je navod iz izjave u kojoj je rekao da mu je Zvrko obećao 150 maraka po jednoj dionici, te izjavio da je od Zvrke dobio nekih 800 KM.

Muratović je rekao da nije imao priliku pročitati dokumente, ali je potvrdio svoje potpise na dokumentima za prijenos papira.

Na upit Odbrane, Muratović je potvrdio da je 80 dionica prodao putem brokerske kuće, te je potvrdio i navod iz izjave – da ga je kontaktirao Zvrko, koji mu je predložio da dio dionica prenese na Jusufranića, a da je ugovor potpisao bez njegovog prisustva.

“Niko me nije prisilio“, izjavio je Muratović i rekao kako je istina da je preostalih 80 dionica, za koje je dobio po 700 maraka, prodao brokerskoj kući.

Optužnica za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Suvad Gagula je posvjedočio da mu je za 125 dionica Zvrko ponudio neku cifru i da je on prihvatio pet do šest hiljada maraka. Kazao je da ne zna zašto se na ugovoru nalazi ime Jusufranića, a ne Zvrke. Svjedok je izjavio da se smatra oštećenim, te je postavio imovinsko-pravni zahtjev.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Gagula je izjavio da su kasnile plate, zbog čega je pristao na prodaju dionica, te da ga niko nije prisilio.

Fehim Duraković je kazao da mu je Zvrko za dionice isplatio oko 11.000 maraka, a na upit da li se smatra oštećenim, svjedok je odgovorio: “Šta ja znam“.

Duraković je, na upit Odbrane, potvrdio kako se – kod osoba koje su kupovale dionice na crno – informisao o vrijednosti dionica, te da ga niko nije prisilio da proda Zvrki i kako ga nije interesiralo kome će se dionice prebaciti.

Milorad Jozović je izjavio da je posjedovao 114 dionica koje je, na insistiranje Zvrke, prodao za oko 19.500 maraka. Dodao je da su prijenos dionica vršili u kafani i da je Ešefa Imamović – njegova nevjenčana supruga koja je preminula – na isti način prenijela dionice za koje je dobila novac.

Odbrani je potvrdio da je Zvrko od njega zatražio prodaju dionica, nakon što ih nije mogao prodati putem brokerske kuće.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. oktobar.

Aida Trepanić