Suđenje

Sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije

27. Januara 2021.14:36
Opštinski sud u Sarajevu je sutkinju Suda Bosne i Hercegovine Azru Miletić oslobodio optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije u periodu od 2014. do 2015. godine.


Azra Miletić. Foto: BIRN BiH

Sud je utvrdio da nije dokazano da je Miletić primila obećanje dara, kao ni 5.000 eura, kako bi u jednom predmetu u kojem je postupala kao sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH bila donesena povoljnija presuda.

Sudija Nedim Ćosić je u obrazloženju kazao da se optužbe temelje na iskazu svjedoka S-1, bez drugih potkrepljujućih dokaza. On je rekao da je S-1 dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja i da je njegov iskaz trebao biti kristalno jasan.

Međutim, kako je naveo Ćosić, iskaz S-1 je bio površan i nepovezan, te ozbiljno doveden u pitanje unakrsnim pitanjima Odbrane.

Prema riječima sudije, nedokazano je i pitanje svijesti optužene o preduzetim radnjama. Dodao je da je ona prenijela stav S-1 o spornom predmetu prije nego što je on stupio u kontakt sa drugim licima.

Prema optužnici, S-1 je kao posrednik stupio u kontakt sa Ramom Brkićem i Senadom Šabićem, kojima je u to vrijeme bilo suđeno sa brojnim drugim licima za organizovani kriminal, neovlašten promet drogama i druga djela.

Miletić je oslobođena optužbi da je za obećani dar trebalo da oslobodi Brkića i Šabića ili smanji kazne na koje su bili osuđeni. Prema presudi, nije dokazano da je optužena primila obećanje o daru od 90.000 KM, kao ni da je dobila 5.000 eura, te da je sa S-1 dogovarala isplatu novca radi kupovine stana u Tuzli.

U nedostatku dokaza, Miletić je oslobođena optužbe da je kršila Zakon o krivičnom postupku (ZKP) postupajući kao sudija Apelacionog odjeljenja.

Sudija Ćosić je obrazložio da je u apelacionom postupku odbijeno saslušanje vještaka hemijske struke koji nije bio saslušan ni u prvostepenom postupku. Kako je dodao, tužilac je u apelaciji mogao predložiti nove dokaze, ali ne i dokaze o ključnim činjenicama kao što je utvrđivanje prisustva droge.

Opštinski sud je ranije dio dokaza Optužbe odbio kao nezakonite.

Optužnicu protiv Miletić, koja je suspendovana, podiglo je Tužilaštvo BiH u junu 2015. godine. Prvobitno joj je suđeno pred Sudom BiH, koji je tada odbio zahtjev Odbrane za prenošenje postupka na Opštinski sud.

Sud BiH je u avgustu 2017. izrekao prvostepenu presudu kojom je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora za primanje dara, dok je oslobođena optužbi za kršenje zakona od strane sudije.

Nakon što su uložene žalbe, Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. ukinulo presudu i naložilo obnavljanje suđenja. Istim rješenjem je vođenje postupka preneseno na Opštinski sud u Sarajevu kao nadležan za postupanje.

S Miletić su prvobitno bili optuženi Šabić i Brkić, ali je postupak protiv njih razdvojen u januaru odnosno u martu 2016. godine, jer su pobjegli. Brkić, nekadašnji policijski komesar Unsko-sanskog kantona (USK), naknadno je uhapšen i u martu prošle godine prvostepenom presudom osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog davanja dara.

Na izrečenu presudu Miletić dozvoljena je žalba Kantonalnom sudu u Sarajevu.

 

Marija Taušan