Presuda Mladicu
Dekada
Cenzura
Rad institucija
Strategija
Transparentnost pravosudja
Genocid
Reparacija
Logori
20 Godina Tribunala
Nestali u ratu
Seksualno nasilje
Korupcija
Organizovani kriminal
Terorizam

“Nije dovoljno samo izvršiti pravdu; potrebno je i osigurati da se njeno izvršenje vidi.” Ovaj poznati citat je posebno relevantan u postkonfliktnim situacijama s obzirom da transparentnost pravosuđa i povjerenje u medije predstavljaju temelj održivog mira.

Na osnovu ovog opažanja, Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) pokrenule su 2005. projekat usmjeren na analizu nivoa transparentnosti sudova i tužilačkih ureda, kao i formuliranje preporuka za lakše i efikasnije procesuiranje ratnih zločina.

Također, projekat ima za cilj pružiti iscrpan izvor informacija otvoren za javnost, istraživače i medije, te uključiti bosanske građane i ratnu dijasporu u procese pravde i pomirenja. Čineći informacije dostupnim javnosti, BIRN BiH se zalaže za efikasnije i transparentnije pravosuđe, a osim toga ima za cilj uspostaviti povjerenje javnosti u pravosudne institucije.

U sklopu ovoga projekta, tim BIRN-a u BiH je osnovao i vodi Asocijaciju izvještača sa suda, a u lokalnim je zajednicama održao više od 50 radionica i treninga za predstavnike pravosuđa i medija.

Čak i uz činjenicu da je projekat “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija u BiH” imao vodeću ulogu u omogućavanju dijaloga između medija i pravosuđa na lokalnom i državnom nivou, i dalje je potrebno poboljšati neke stvari, posebno u oblasti transparentnosti, s obzirom da je Sud BiH odlučio usvojiti Pravilnik o pristupu informacijama i uputstva za anonimizaciju sudskih odluka.

2016 Designed By STUDIO387 - Sarajevo