Presuda Mladicu
Dekada
Cenzura
Rad institucija
Strategija
Transparentnost pravosudja
Genocid
Reparacija
Logori
20 Godina Tribunala
Nestali u ratu
Seksualno nasilje
Korupcija
Organizovani kriminal
Terorizam

Domaći sudovi često nakon sukoba nisu u stanju procesuirati zločine i počinitelje, što dovodi do uključenja međunarodnih aktera. Postupno, kako se država obnavlja, tako i vođenje postupaka pred domaćim sudovima postaje moguće.

Takvo domaće procesuiranje je važno jer se odnosi na direktne počinitelje, dok se od međunarodnih tribunala očekuje da se fokusiraju na pojedince koje bi međunarodna zajednica nazvala “velikim ribama”. Domaći sudovi su važni i zato što omogućavaju državi da utvrdi činjenice za historiju.

Mogu li se u narednih 13 godina završiti sva sudjenja za ratne zločine?

Januarsko izdanje TV JUSTICE donosi pregled najznačajnijih suđenja održanih na Sudu BiH tokom decembra.

Iako je državna Strategija za procesuiranje ratnih zločina usvojena prije više od dvije godine, njena implementacija ne ide zacrtanim tokom. Lokalni sudovi i tužilaštva nemaju dovoljan broj sudija i tužilaca koji bi radili na tim predmetima, niti mogućnost da osiguraju zaštitne mjere za svjedoke. Procjenjuje se da ima više hiljada predmeta ratnih zločina, te da se sadašnjim tempom ne mogu završiti suđenja u narednih 13 godina. Žrtve su nezadovoljne i poručuju da je svjedoka ratnih zločina – sve manje!

O problemima u primjenjivanju državne Strategije za procesuiranje ratnih zločina razgovaramo sa glavnim tužiocem Tužilaštva FBiH, Zdravkom Kneževićem.

Pitali smo građane Travnika šta misle o preocesuiranju predmeta ratnih zločina pred Sudom BiH?

2016 Designed By STUDIO387 - Sarajevo