Presuda Mladicu
Dekada
Cenzura
Rad institucija
Strategija
Transparentnost pravosudja
Genocid
Reparacija
Logori
20 Godina Tribunala
Nestali u ratu
Seksualno nasilje
Korupcija
Organizovani kriminal
Terorizam

Na kraju rata u Bosni i Hercegovini (BiH) bilo je između 25.000 i 30.000 nestalih. Danas, skoro 20 godina nakon sukoba, i dalje ostaje nepoznata sudbina oko 10.000 ljudi. Većina tih osoba su žrtve prisilnog nestanka.

Prisilni nestanci predstavljaju izrazito kršenje ljudskih prava. Taj se zločin sastoji od “hapšenja ili pritvaranja nekog pojedinca od strane pripadnika državnih sigurnosnih snaga ili vojne grupe, nakon čega državne vlasti tvrde da ne posjeduju nikakva saznanja o hapšenju žrtve, niti o tome gdje se i u kakvom stanju žrtva nalazi”. Srodnici, koji ne znaju šta se sa žrtvom desilo, često godinama čekaju na vijesti, koje možda nikad neće ni stići. Bez sigurnih saznanja o krajnjoj sudbini te osobe, oni je ne mogu ni oplakivati. Njihova bol je često udružena sa finansijskim poteškoćama u slučaju da je nestala osoba obezbjeđivala glavni izvor prihoda za svoju porodicu. U brojnim slučajevima, srodnici ne mogu dobiti penziju niti pomoć od države jer ne postoji smrtni list.

Iako je dosta žrtava identificirano, veliki broj osoba se još uvijek vode kao nestale. Nažalost, istraživanja usmjerena na identificiranje žrtava teku veoma sporo zbog nedostatka materijalnih i tehničkih sredstava, kao i nedostatka osoblja i stručnjaka.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podsjetilo je tokom 2011. godine, “svi ovi faktori usporavaju izvršenje naredbi koje se odnose na ekshumacije i proces identifikacije. Ipak, uprkos pomenutim teškoćama, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Specijalni odjel za ratne zločine ostvarili su značajne rezultate u traganju za nestalim osobama […] i obavili veliki broj ekshumacija na raznim lokacijama širom Bosne i Hercegovine”.

2016 Designed By STUDIO387 - Sarajevo