Presuda Mladicu
Dekada
Cenzura
Rad institucija
Strategija
Transparentnost pravosudja
Genocid
Reparacija
Logori
20 Godina Tribunala
Nestali u ratu
Seksualno nasilje
Korupcija
Organizovani kriminal
Terorizam

Na kraju rata u Bosni i Hercegovini pronađeni su snimci za koje je Evropa vjerovala da ih, nakon Drugog svjetskog rata, nikada više neće vidjeti. Ti snimci su prikazivali ljude iza bodljikave žice, zatvorene samo zato što su pripadali određenoj etničkoj grupi. Na snimcima se vide njihova mršava pothranjena tijela, a u zarobljeništvu su držani sedmicama ili mjesecima u užasnim nehigijenskim uvjetima

Ovi se logori ne mogu nazvati “logorima istrebljenja”, ali se često nazivaju “koncentracionim logorima”, koje su zaraćene strane formirale u skladištima, fabrikama i školama. Bili su okruženi bodljikavom žicom, uz masovno prisustvo vojske, i prožeti nasiljem. Nasilje je u ovim logorima bilo na način da su ih udarali metalnim šipkama obloženim bodljikavom žicom, provodili su torturu strujom, seksualno nasilje, kastraciju i tako dalje.

Prema brojnim istragama i svjedočenjima, u Bosni je tokom rata postojalo oko 600 zatočeničkih logora.

Početkom godine pokrenut je novi projekat s ciljem pravljenja sveobuhvatne baze podataka o svim zatočeničkim logorima i drugim objekatima gdje su ljudi tokom rata držani u zarobljeništvu. U okviru “Projekta o logorima”, koji je predstavljen i pokrenut u februaru 2014., već su završeni profili za 15 logora. Spomenuto mapiranje ima za cilj da definira kakva je bila struktura i uloga logora, kako bi se pokušalo doći do činjenične istine o tome šta se događalo tokom rata.

Optužnica protiv Mladena Milanovića

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Mladena Milanovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području općine Vogošća.

2016 Designed By STUDIO387 - Sarajevo